Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Enkel budget

Om du t ex inte har tillgång till Excel som krävs för att kunna använda vår mer avancerade budget eller inte vill går det självklart fortfarande att göra en budget. Tipset är då att du gör en enklare budget som du själv räknar ut.

Här ska vi lite snabbt lista bra saker att ha med i denna enkla budget och hur du kan gruppera ihop dem för att få en bra överblick.

Inkomster

Lön

Detta är den kategori där du självklart vill ha en så stor summa som möjligt. För in den lön du får ut varje månad efter det att skatten har försvunnit. Skriv här in alla vanliga löner som du har ifall du tjänar pengar på mer än ett sätt.

Övrigt

Det finns många andra inkomstkällor man kan ha och alla dessa ska in här. Exempelvis kanske du spara i aktier, säljer lotter, jobbar extra eller vad som helst annat. För in de kostnaderna här efter det att skatter osv är borttagna.

Hela grundtanken med din budget är att de summorna som du skriver in här ska vara lika stora som alla andra kostnader och liknande som du sedan fyller på med.

Kostnader

Boendekostnad

Här ska alla kostnader som har med boendet att göra räknas in. Detta är t ex hyra, bolån, el, Internet, underhåll, renoveringar, vatten & avlopp, försäkringar osv.

Dagliga kostnader

För här in vad matkostnaderna, hygien, shopping, fickpengar och andra liknande allmänna vardagliga kostnader blir totalt.

Familj & hälsa

Har man barn kostar dessa självklart pengar. Här för du därför in kostnader för t ex veckopeng, leksaker, barnvakt m.m. Lägg även in kostnader som har med hälsa att göra här som tandläkare, träningskort osv. Har du ett husdjur räknar du in kostnaden för detta här.

Transport

Äger du en bil eller köper ett busskort varje månad är detta kostnader som räknas in här. Glöm inte att räkna in saker som reparationer, försäkring, skatt, lån, bränsle osv.

Sparande

Har du ett sparande varje månad (som man verkligen bör ha) för du in detta här. För ett sparande är ju faktiskt en kostnad varje månad fast att det är till något positivt.

Övriga lån

Här fylls alla lån in som du har vilka inte kan härledas till boendet eller transport då dessa fylls i under de kategorierna istället. Andra typer av lån kan vara privatlån, CSNlån, mikrolån, kreditkort osv.

Nöje

Detta är en väldigt bred kategori där saker som böcker, biobesök, hobbys, semestrar, prenumerationer räknas in. Kort och gott ska allt som kostar pengar och på något vis kan räknas som ett nöje och inte fylls i på någon annan plats skrivas in här.

Övriga kostnader

Om du har några andra utgifter som vi inte har tänkt på kan du placera in dem under en övrigtkategori om de nu inte passar bättre på något annat ställe dvs.

Att räkna ut din budget

Det viktiga är att du verkligen går igenom hela din ekonomi och letar upp vart alla pengarna går. Har du inte med alla inkomster och kostnader kommer uträkningen att bli fel och därmed kunna missleda dig till att tro att du har en sämre eller bättre ekonomi än vad som är verkligt.

När du sedan fyllt i dem enligt den föreslagna modellen här ovan så räknar du bara ut vad inkomsterna minus kostnaderna blir. Förhoppningsvis ska detta då leda fram till en summa som är positiv. Denna summa som då blir över kan du sedan välja att t ex öka på sparandet med varje månad för at få en ännu tryggare och bättre ekonomi. Du kan ju även om du vill öka på kostnaderna för vissa av de andra posterna även om detta inte är att rekomendera i första hand.

Om resultatet istället skulle vara ett minus varje månad måste du göra något åt detta. Det går inte att driva en ekonomi med ett minus i längden och då har du två vägar att gå. Antingen måste du öka dina inkomster med denna summa eller måste utgifterna minskas. Ofta finns det väldigt många åtgärder att testa för att sänka kostnaderna om man verkligen vill. Här på sajten hittar du massor av bra spartips.

Få ordning på ekonomin med hjälp av en budget

Här på Ekonomi-portalen.com kan du hitta en enkel budgetkalkylator som går att använda till det mesta.


Letar du dock efter ett verktyg som ger dig lite mer funktioner så är Smartbudget något för dig. Där kan du t ex importera in data direkt från dina konotutdrag vilket ger dig en snabb och smidig koll över ekonomin.

Smartbudget är helt webbaserat vilket gör det väldigt enkelt att få en bättre kontroll på ekonomin.


Följ oss på Facebook