Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Spara på - Övrigt

Övriga kostnader

Detta är en kategori som varje månad har en tendens att bli ganska stor. Ofta är det frågan om små utgifter som tillsammans blir en ansenlig summa varje månad. Ta som ett exempel att du varje dag köper en kvällstidning, en godisbit och en kopp kaffe. Tillsammans kan detta utan problem kosta minst 30 kr per dag. 30 kr per dag i en månad blir 900 kr vilket är pengar som utan tvekan skulle kunna användas till bättre saker.

Fundera igenom vilka småköp du gör varje månad och ifall de verkligen är nödvändiga. Ofta är det ganska enkelt att spara in på ett antal hundra kronor varje månad genom att skära ner här.

Övriga kostnader är dock inte alls bara småutgifter utan här ingår ofta en del större också. Mobilabonnemang är något som räknas in här och talar du mycket i telefon varje månad är risken stor att kostnaden blir hög. Dra därför gärna ner på pratandet eller skickandet av SMS så finns pengar att spara.

Sedan har vi även kategorin onödiga utgifter om du har en dålig ekonomi. Här kommer självklart en sådan sak som tobak in i bilden. Om man helt väljer att bortse från hälsoaspekten av det hela och bara funderar på vad det kostar varje månad visar resultatet på höga siffror. Ett paket cigaretter kostar runt 50 kr och röker man ett sådant paket per dag blir kostnaden per månad 1 500 kr. Snusning är normalt billigare men i närheten av 1 000 kr per månad är inte ovanligt. Så på ett år handlar det utan problem om 12 000 - 18 000 kr och detta är då ifall du inte är någon jättekonsument.

Tycker man att det är gott att röka så ska man få göra detta och det är ens egna beslut ifall hälsoproblemen som medföljer är anledning att sluta eller ej. Men ur ett ekonomiskt perspektiv går det inte på något vis att försvara att röka eller snusa ifall man har problem med pengarna. Pengarna som går till tobak kan utan problem täcka en persons hela matintag för en månad. Eller gör det att man inte går minus varje månad och istället har möjlighet att amortera av lån så som planerat. När ekonomin sedan är under kontroll kan man självklart börja bruka tobak igen om man tycker att detta är en bra sak att lägga pengar på.

Alla kostnader som inte faller i några av de övriga utgiftsdelarna hamnar här under övrigt. Kolla noga igenom vilka poster som här finns och fundera på ifall de verkligen är nödvändiga. Allt handlar som sagt var om att sätta saker i sitt perspektiv. Frågan man ska ställa sig hela tiden är ifall det verkligen är värt att lägga pengar på en viss sak eller om det är bättre att betala t ex hyra och lånekostnader.

Besök sista artikel i våra serie - Sammanfattning av vår guide

Öppna ett sparkonto

  • Ikano Bank erbjuder olika typer av sparkonton. Dels sådana där du binder upp en viss summa under en tid och får en högre räna men även vanliga öppna sparkonton.
  • BIGBANK sparkonto passar för dig som har mer än 10 000 kr att spara och som kan avsätta dem på en bestämd tid. De erbjuder nämligen ett fasträntekonto där pengarna en viss bindningstid och som för detta ger än bättre ränteavkastning..
  • Avanza Bank är värda att kolla upp ifall du funderar på att starta ett sparkonto. Det går även t ex att köpa aktier och placera pengar i fonder hos Avanza.
  • Akelius Spar är ett alternativ för dig som letar efter ett sparkonto med mycket hög ränta. Hos Akelius kan du välja mellan ett antal olika kontotyper som alla har lite olika fördelar och nackdelar. Dock kan du bara spara 50 000 kr som max i varje konto.

  • 4Spar är ett alternativ att kolla upp ifall du ska spara pengar. Du kan hos dem få en bra ränta men bra att veta är att det inte går att spara mer än 50 000 kr.

Följ oss på Facebook