Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Spara på - Mat, barn, försäkring

Mat

För vuxna säger Konsumentverket att man ska klara sig på mellan 1 510 - 2 210 kr varje månad om man äter alla måltider i hemmet. Den lägsta kostnaden här är för kvinnor över 75 år och den högst är för män mellan 18 - 30 år. Detta ger en kostnad per vecka på 348 - 510 kr. Många äter för mycket mer än detta och har här direkt pengar att spara på att välja andra alternativ.

Vi gjorde för ett tag sedan ett experiment där vi under en vecka åt billig mat. Det var då frågan om frukost, lunch och middag varje dag. Bra mat så som stuvade makaroner, korv stroganoff, köttbullar & potatis och pannkakor. Kostnaden för maten under denna vecka var 144 kr vilket är långt under 510 kr (man på 29 som åt) vilket Konsumentverket säger är tillräckligt. Säg att du äter för 250 kr varje vecka blir detta en besparing på 13 520 kr per år. Det finns alltså mycket pengar att spara genom att tänka över sina val mer när det gäller mat. Du behöver heller inte på något vis äta dålig mat bara för att du äter billig mat. Visst kan du inte äta oxfilé eller annat liknande men enkel husmanskost är ofta ganska billig.

För tips om sätt att spara pengar på mat besök Spartips - Maten

Barn

Här är det ofta svårt att spara in pengar då barnen är något som ska prioriteras. Men även om det är så att barnen är väldigt viktiga ska man inte undvika att titta över vilka kostnader som de för med sig. Kanske håller de för tillfället på med någon aktivitet som är dyr vilket man tyvärr måste dra in på. Kan pengar sparas in här kanske de kan hjälpa till att skapa en trygg ekonomi vilket gör att man har råd att betala dessa nöjen i framtiden. Istället för att få ekonomiska problem som gör att det är omöjligt att lägga pengar på barnen i framtiden.

Det gäller isf att hitta andra alternativ som inte kostar så mycket pengar. Tar man idrott t ex är det oftast mycket dyrare med ridning, hockey eller golf än vad det är med fotboll. Allt handlar om att göra prioriteringar och där ska barnen självklart komma högt men ibland måste man även dra in på kostnaderna här.

Det är lätt att man skämmer bort sina barn och unna dem lite extra. Detta är givetvis inte dåligt men ifall ekonomin svajar måste man ta i med hårdhandskarna och spara pengar där det går. Då får man försöker att låta bli att skämma bort barnen. Som en liten bonus kan man lära barnen värdet av pengar tidigt och göra dem mindre bortskämda. En sak man också ska komma ihåg är att mindre barn sällan har någon direkt uppfattning om det här med pengar. Detta innebär att en billig present till dem kan vara roliga än något dyrt, de ser bara till vilken sak det är inte vad den har kostat som vi vuxna har en tendens att göra.

Försäkringar

Alla måste vi ha försäkringar så detta är kostnader som alltid kommer att finnas. Det man dock inte behöver göra är att betala mer än nödvändigt för försäkringen. Det finns flera sajter på nätet som jämför olika försäkringar vilket kan hjälpa dig att hitta den som kostar minst pengar.

Använd därför dess tjänster för att kolla över ifall du redan har de försäkringar som ger dig det skydd som behövs och som kostar minst. Det är enkelt att jämföra priser här och det kostar dig inget alls att använda denna hjälp.

Besök nästa artikel i våra serie - Spara på - Övrigt

Öppna ett sparkonto

  • Ikano Bank erbjuder olika typer av sparkonton. Dels sådana där du binder upp en viss summa under en tid och får en högre räna men även vanliga öppna sparkonton.
  • BIGBANK sparkonto passar för dig som har mer än 10 000 kr att spara och som kan avsätta dem på en bestämd tid. De erbjuder nämligen ett fasträntekonto där pengarna en viss bindningstid och som för detta ger än bättre ränteavkastning..
  • Avanza Bank är värda att kolla upp ifall du funderar på att starta ett sparkonto. Det går även t ex att köpa aktier och placera pengar i fonder hos Avanza.
  • Akelius Spar är ett alternativ för dig som letar efter ett sparkonto med mycket hög ränta. Hos Akelius kan du välja mellan ett antal olika kontotyper som alla har lite olika fördelar och nackdelar. Dock kan du bara spara 50 000 kr som max i varje konto.

  • 4Spar är ett alternativ att kolla upp ifall du ska spara pengar. Du kan hos dem få en bra ränta men bra att veta är att det inte går att spara mer än 50 000 kr.