Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Spara på - Boende

Det andra alternativet du har är att dra ner på kostnaderna varje månad. Här ska vi tipsa om några stora områden som du då kan titta på. Går du sedan in på vår avdelning för spartips kan du där hitta många mindre och stora tips som kan tänkas hjälpa dig. Även här gäller det att varje sparad krona är en bra krona.

De stora kostnaderna kan man ofta dela upp i lite olika kategorier. Exempel på sådana är boende, mat, kläder, nöje, lån, barn, transport, försäkringar och övrigt. I princip alla dessa kategorier går det att spara pengar. Frågan är egentligen bara hur mycket. Viktigt är att ha viljan att spara in pengarna då det är denna som helt och hållet kommer att avgöra hur det går med sparandet.

Boende

Bor du i en hyreslägenhet är det ofta svårt att spara in pengar direkt på själva boendet. Men det tillkommer ett antal andra saker som du kan överväga att dra in på. Ett bra exempel på sådant är TV-kanaler där det ofta går att skaffa sig ett litet mindre abonnemang, vilket sparar in någon hundralapp per månad.

Allt detta påverkas självklart av vad som ingår i hyran. Kanske ingår TV där och då är det ju inget att göra. Vidare kanske du har varmvatten som ingår men annars kan man spara en del pengar på att bara ta kortare duschar. Elräkningen kan ofta gå att fila lite på även om det kanske inte gör några stora pengar per månad. Antingen genom att jämföra och hitta ett billigare bolag eller genom att dra ner på förbrukningen.

Det sista alternativet är att fundera på en billigare lägenhet. Flytta kan vara ett sätt för dig att spara mycket pengar varje månad. Har man ett minus i ekonomin varje månad är det absolut värt att fundera på ifall den nuvarande lägenheten är rätt. Ekonomin måste balansera i slutet av månaden annars går det inte ihop så enkelt är det, den där jättetrevliga lägenheten kan vara något man då får offra. Gör man inte detta i tid är det helt garanterat att den få offras senare och då är alternativen tyvärr färre och sämre.

Det är när man bor i ett eget hus som det oftast är enklast att spara in på pengar. Sänk t ex temperaturen med en grad inne i huset. Det vanliga är att man räknar med att en grad motsvarar ungefär 5 % av uppvärmningskostnaden. Så beroende på vilken typ av värmesystem du har i huset kan detta bli frågan om ganska mycket pengar på ett år.

Har du ett modernt system går det ofta även att ändra temperaturen under olika tider på dygnet. På natten och under tiden som ni är iväg på dagen finns det ju ingen anledning att ha lika varmt i bostaden. När man sover är det ju t ex skönare med lite svalare. Vissa rum som inte används lika mycket går det ju även att dra ner på värmen i.

Vatten som vi talade om för lägenheter gäller definitivt här också. Duschar du normalt i 10 minuter per dag och istället ändrar detta till 8 minuter kommer det att bli sparade pengar. Att bada är skönt ur vissa perspektiv men att fylla ett badkar kan kosta ungefär 7 kr, vilket är mer än det dubbla jämfört med en dusch på 5 minuter.

En stor kostnad för en bostad är elkostnader vilket gör det värt att kolla upp noga om du har det alternativet som är billigast för tillfället. På nätet finns det tjänster där du enkelt kan jämföra vilka priser som de olika energibolagen har utefter just dina förutsättningar.

Tänk igenom vilka kostnader som ditt boende medför och om det går att göra något med dessa. Ofta är kostnaderna som rör boendet ganska stora vilket gör att det även ofta finns ganska stora möjligheter att påverka din egen ekonomi med förändringar.

Besök nästa artikel i våra serie - Spara på - Lån

Öppna ett sparkonto

  • Ikano Bank erbjuder olika typer av sparkonton. Dels sådana där du binder upp en viss summa under en tid och får en högre räna men även vanliga öppna sparkonton.
  • BIGBANK sparkonto passar för dig som har mer än 10 000 kr att spara och som kan avsätta dem på en bestämd tid. De erbjuder nämligen ett fasträntekonto där pengarna en viss bindningstid och som för detta ger än bättre ränteavkastning..
  • Avanza Bank är värda att kolla upp ifall du funderar på att starta ett sparkonto. Det går även t ex att köpa aktier och placera pengar i fonder hos Avanza.
  • Akelius Spar är ett alternativ för dig som letar efter ett sparkonto med mycket hög ränta. Hos Akelius kan du välja mellan ett antal olika kontotyper som alla har lite olika fördelar och nackdelar. Dock kan du bara spara 50 000 kr som max i varje konto.

  • 4Spar är ett alternativ att kolla upp ifall du ska spara pengar. Du kan hos dem få en bra ränta men bra att veta är att det inte går att spara mer än 50 000 kr.