Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Sammanfattning av vår guide

Om du har läst igenom hela guiden hoppas vi att du har hittat ett antal punkter som kan givit dig en tankeställare. Det är självklart att alla tips inte kommer att passa in på dig men om bara några gör det kan du med största säkerhet dra ner på månadskostnaderna ganska ordentligt eller för den delen få upp inkomsterna.

För det är ju som sagt var det allt handlar om. Din ekonomi måste vara balanserad så att du som minst får in lika mycket pengar som du gör av med varje månad. Målet ska ju sedan vara att få till en ekonomi där det går in klart mer pengar varje månad än vad som går ut. Allt för att få till en bra buffert, sparande osv.

Det är även när du får till en sådan ekonomi som du igen kan börja att unna dig saker. Går du back varje månad är det självklart inte hållbart att lägga pengar på exempelvis en semester. Något som du kan spara ihop till ifall du har en bra ekonomi. Att ha som mål att inte bara komma i balans med ekonomi är bra då det är ofta ökar livskvaliteten om man kan skämma bort sig själv ibland.

Prioriteringar

Nästan alla texter i denna guide handlar om prioriteringar i någon form. Ser man på en privatekonomi helt kallt så är det faktiskt ganska enkelt. Du får in en viss summa varje månad och det är denna summa som kan spenderas på olika saker. Spenderar du mer än vad du får in kommer det oundvikligt att bli problem i framtiden, det är så pass enkelt.

Prioriteringar får då göras där saker som mat, boende, försäkringar osv kommer först. Efter pengar har använts till detta kommer de mer onödiga sakerna och då får man helt enkelt inte spendera mer på dessa än vad som blir över.

Eftersom det är så viktigt att prioritera rätt med sin ekonomi gäller det att verkligen fundera igenom vad som är viktigt och sedan agera efter det. Exempelvis är det mycket viktigare att kunna betala hyran än vad det är att köpa en kvällstidning och en godisbit varje kväll.

Det går att göra saker

I princip alla fall går det att förbättra en ekonomi på ett sådant sätt att pengarna räcker till. Även om detta kan innebära att mycket pengar måste sparas på saker som man är van vid att köpa. Tänk då hela tiden på vad som är alternativet med inkasso, Kronofogden, betalningsanmärkningar, större skuldproblem osv.

Det man kan säga som avslutning är att det alltid är bättre att göra något åt ekonomin innan det går för långt. Och det är där vi hoppas att våra tips kan hjälpa dig att hitta saker att ändra om i ekonomin så att allt går ihop. Det kan kännas tungt och svårt att ta tag i ekonomin om den har gått överstyr men om du börjar med att räkna ihop alla siffror och sedan tar det steg för steg efter det är det inte speciellt svårt. Vi inser ju alla att det är viktigare att betala hyra än att köpa en ny tröja. När du har kommit till insikt om exakt vad du behöver göra kommer motivationen troligen som ett brev på posten och då är det klart enklare.

Öppna ett sparkonto

  • Ikano Bank erbjuder olika typer av sparkonton. Dels sådana där du binder upp en viss summa under en tid och får en högre räna men även vanliga öppna sparkonton.
  • BIGBANK sparkonto passar för dig som har mer än 10 000 kr att spara och som kan avsätta dem på en bestämd tid. De erbjuder nämligen ett fasträntekonto där pengarna en viss bindningstid och som för detta ger än bättre ränteavkastning..
  • Avanza Bank är värda att kolla upp ifall du funderar på att starta ett sparkonto. Det går även t ex att köpa aktier och placera pengar i fonder hos Avanza.
  • Akelius Spar är ett alternativ för dig som letar efter ett sparkonto med mycket hög ränta. Hos Akelius kan du välja mellan ett antal olika kontotyper som alla har lite olika fördelar och nackdelar. Dock kan du bara spara 50 000 kr som max i varje konto.

  • 4Spar är ett alternativ att kolla upp ifall du ska spara pengar. Du kan hos dem få en bra ränta men bra att veta är att det inte går att spara mer än 50 000 kr.

Följ oss på Facebook