Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Pengar in - Sälja

Att sälja någonting av värde för att få in pengar kan ibland vara enda lösningen. Detta kräver så klart att du har någonting som du kan sälja. Du kanske äger aktier eller fonder eller något annat som är värt en del pengar, som t ex en bil. Har du dragit på dig dyra skulder som kostar mycket varje månad är det inte otroligt att det bästa alternativet är att lösa dessa skulder så snabbt som möjligt. Då minskar dina månadskostnader en hel del och kanske kan du till och med börja spara pengar igen.

De allra flesta av oss har en massa saker hemma som vi faktiskt inte har någon större nytta utav. Det kan vara allt från stora saker till små. Allt som räknas när du har ekonomiska problem är att få in så mycket pengar som möjligt som kan användas för att t ex dra ner på skulderna. Utan tvekan är det bättre att sälja något nu för ett ganska lågt pris än att lite längre i tiden bli tvingad att sälja saken till ett lika dåligt pris men att du då under tiden har dragit på dig mer skulder. Försök därför att inte sätta ett allt för högt sentimental värde på dina prylar då de faktiskt bara är prylar. Kan en pryl göra att du undviker en kris är den värd att sälja även om du tycker att du får lite dåligt betalt, sen ska du självklart inte sälja saker till att för lågt pris utan om du blir erbjuden ett sådant så letar du efter någon som kan tänka sig att köpa för ett bättre pris. Hittar du dock ingen sådan så är nog inte saken lika mycket värd som du trodde.

Kollar man rent ekonomiskt på det kan det därför vara bättre att sälja något för 1 000 kr nu även om det köptes in för 3 000 kr. Skulle de där pengarna t ex ha kunnat återbetala en räkning som nu istället går vidare till inkasso och Kronofogden blir det en stor besparing då du slipper alla extra avgifter.

Självklart kan det vara tufft att sälja en del saker då de har ett sentimentalt värde av olika slag. Det du då får fråga dig är ifall det är bättre att få stora ekonomiska problem än att sälja något som har den typen av värde. I vissa fall tvingas man tyvärr göra uppoffringar för att rädda sin framtid.

Vissa saker använder man ofta men som även har ett ganska stort värde. Ett bra exempel på detta är en bil som kostar mycket varje månad. Kanske kan du helt klara dig utan bil vilket är det bästa ekonomiskt. Annars kanske du kan byta ner dig och på detta sätt spara pengar genom att sälja bilen för ett höge pris än den nya. Sedan är kostnaderna väldigt olika beroende på modell av bil. Ta bara bensinförbrukning som en sak. En stor amerikansk bil drar självklart mycket mer bränsle än en liten japanare. Mycket pengar kan här sparas ifall du behöver bilen ofta.

Det finns många olika sätt att sälja saker på. Det kan exempelvis vara att lägga ut varorna på Blocket, Tradera eller ha ett litet bord på en loppmarknad.

Ifall du har köpt någonting på avbetalning (t ex en onödigt dyr och fin tv) kan det vara dubbelt bra att lämna tillbaka eller sälja denna sak. Du får för det första en summa pengar i hand som kan användas för att betala skulder eller liknande och för det andra kan du komma undan att betala av på prylen vilket i sig kan spara en hel del pengar varje månad.

När pengarna sedan kommer in ska dessa användas för att lösa de mest akuta skulderna. Finns det inga skulder som akut behöver betalas läggs pengarna istället på de utgifter som har högst ränta osv. Exempelvis är det viktigare att amortera bort småkrediter än vad det är med ett stort bolån. Ett bolån på 2 miljoner med 3 % i ränta kostar ungefär 5 000 kr i månaden i ränta, mindre krediter på 200 000 kr med 20 % ränta kostar ungefär 3 300 kr i månaden. Räntan gör alltså väldigt stor skillnad.

Besök nästa artikel i våra serie - Pengar in - Extra inkomst

Öppna ett sparkonto

  • Ikano Bank erbjuder olika typer av sparkonton. Dels sådana där du binder upp en viss summa under en tid och får en högre räna men även vanliga öppna sparkonton.
  • BIGBANK sparkonto passar för dig som har mer än 10 000 kr att spara och som kan avsätta dem på en bestämd tid. De erbjuder nämligen ett fasträntekonto där pengarna en viss bindningstid och som för detta ger än bättre ränteavkastning..
  • Avanza Bank är värda att kolla upp ifall du funderar på att starta ett sparkonto. Det går även t ex att köpa aktier och placera pengar i fonder hos Avanza.
  • Akelius Spar är ett alternativ för dig som letar efter ett sparkonto med mycket hög ränta. Hos Akelius kan du välja mellan ett antal olika kontotyper som alla har lite olika fördelar och nackdelar. Dock kan du bara spara 50 000 kr som max i varje konto.

  • 4Spar är ett alternativ att kolla upp ifall du ska spara pengar. Du kan hos dem få en bra ränta men bra att veta är att det inte går att spara mer än 50 000 kr.