Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Vad göra ifall man får problem med ekonomin

Här ska vi försöka titta på lite konkreta tips för dig som har problem med ekonomin. Snabbt kan man säga att det antingen är frågan om att höja införseln av pengar eller att sänka kostnaderna. Några andra alternativ finns det faktiskt inte.

Även om det kan vara tråkigt att ta ett verkligt stort tag om ekonomin så är det mycket bättre än att inte göra något. Då dröjer det inte lång tid innan brev från inkasso och liknande börjar trilla ner i brevlådan. Och att ta tag i sådana är definitivt tråkigare än att ta tag i ekonomin innan det går så långt. För att inte tala om att det även då tillkommer onödiga extra kostnader. Det tar dig max ett par timmar att få en riktigt bra koll på ekonomin och den tiden måste det ju vara värt att lägga ner.

Vi kommer här att ta upp ett antal områden och lite tankar om vad som det där går att göra. Sen kan vi självklart inte ta upp alla idéer utan du ska se det vi skriver här som en bra introduktion till en bättre ekonomi. Vissa av tipsen kommer inte att passa alls för dig men andra göra det förhoppningsvis. Det gäller att ta tankarna som vi skriver ner här och sedan spinna vidare på dem för att hitta lösningar som passar in för ju dig. Du hittar även massor av bra tips och information under andra avdelningar här på sajten som kan hjälpa dig.

Det du ska ha som en röd tråd när du tänker igenom din situation är ett perspektivtänkande. För mycket handlar om prioriteringar. Viktigast av allt är att man har ett boende och mat på sitt bord. Sedan kommer andra saker som att kunna ge sina barn saker och liknande. Sist måste saker som egentligen är onödiga komma där man exempelvis kan räkna in prenumerationer, godis, tobak och alkohol. Det kräver ju inte någon större funderingsperiod för att komma fram till att det är viktigare att ha pengar till hyran än att kunna köpa godis och dyr hämtmat varje dag. Svårigheten ligger i att sedan leva efter detta, något som vi inte kan hjälpa till med utan det är upp till den enskilda individen.

Besök nästa artikel i våra serie - Göra en budget

Öppna ett sparkonto

  • Ikano Bank erbjuder olika typer av sparkonton. Dels sådana där du binder upp en viss summa under en tid och får en högre räna men även vanliga öppna sparkonton.
  • BIGBANK sparkonto passar för dig som har mer än 10 000 kr att spara och som kan avsätta dem på en bestämd tid. De erbjuder nämligen ett fasträntekonto där pengarna en viss bindningstid och som för detta ger än bättre ränteavkastning..
  • Avanza Bank är värda att kolla upp ifall du funderar på att starta ett sparkonto. Det går även t ex att köpa aktier och placera pengar i fonder hos Avanza.
  • Akelius Spar är ett alternativ för dig som letar efter ett sparkonto med mycket hög ränta. Hos Akelius kan du välja mellan ett antal olika kontotyper som alla har lite olika fördelar och nackdelar. Dock kan du bara spara 50 000 kr som max i varje konto.

  • 4Spar är ett alternativ att kolla upp ifall du ska spara pengar. Du kan hos dem få en bra ränta men bra att veta är att det inte går att spara mer än 50 000 kr.