Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Göra en budget

Allt vi skriver här efter förutsätter att du räknar ihop exakt hur du har det ekonomiskt just nu. En budget är något som man alltid bör göra för att få ordning på ekonomin. Vi har här på sajten ett verktyg som du kan använda för att räkna ut hur det ser ut med ekonomin för tillfället. Besök Ekonomi portalens budgetkalkylator. Detta verktyg är för Excel och kostar inte dig något alls att använda. Ladda bara ner och sedan fyll i dina siffror.

En budget är i princip en uppställning av hur mycket pengar du har att röra dig med, vad som kommer in och vad som försvinner ut. I din budget skriver du in alla dina kostnader under en månad så att du kan se precis hur mycket pengar du måste ha för att det ska gå runt. Skriv även in hur mycket pengar som kommer in så kan du ganska enkelt se hur mycket pengar du har över, och ifall du inte har några pengar över kan du istället se hur mycket som fattas. Tanken är sedan slutligen att budgeten ska sluta på 0 varje månad då de pengarna som du får över ifall några sådana finns ska placeras in på t ex buffertsparande eller investeringar. Dessa pengar försvinner ju inte för dig så även om budgeten visar 0 i slutet är det okej då du istället ökar dina tillgångar.

Att upprätta en budget är ett av de allra första stegen mot att få en bättre ekonomi. För att kunna göra något åt din ekonomi och spara pengar måste du veta vad du har att röra dig med och du behöver ta reda på var de stora utgifterna finns så att du kan lägga upp en plan för att spara. Med hjälp av en budget kan du hitta utgifter som är onödigt stora och identifiera problemområden i din ekonomi. Din budget står sedan som grund för alla åtgärder du gör för att få en bättre ekonomi.

Uppdelning vi har gjort i de kommande artiklarna är i princip samma som finns i detta budgetverktyg. Självklart passar tipsen in även ifall du gör en annan uppdelning bara att du får anpassa dig lite. Det viktiga är att du ser till att få bra kontroll på vart pengarna tar vägen.

Besök nästa artikel i våra serie - Pengar in - Jobb

Öppna ett sparkonto

  • Ikano Bank erbjuder olika typer av sparkonton. Dels sådana där du binder upp en viss summa under en tid och får en högre räna men även vanliga öppna sparkonton.
  • BIGBANK sparkonto passar för dig som har mer än 10 000 kr att spara och som kan avsätta dem på en bestämd tid. De erbjuder nämligen ett fasträntekonto där pengarna en viss bindningstid och som för detta ger än bättre ränteavkastning..
  • Avanza Bank är värda att kolla upp ifall du funderar på att starta ett sparkonto. Det går även t ex att köpa aktier och placera pengar i fonder hos Avanza.
  • Akelius Spar är ett alternativ för dig som letar efter ett sparkonto med mycket hög ränta. Hos Akelius kan du välja mellan ett antal olika kontotyper som alla har lite olika fördelar och nackdelar. Dock kan du bara spara 50 000 kr som max i varje konto.

  • 4Spar är ett alternativ att kolla upp ifall du ska spara pengar. Du kan hos dem få en bra ränta men bra att veta är att det inte går att spara mer än 50 000 kr.

Följ oss på Facebook