Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Skillnad betal-, bank- o kreditkort

Det är inte alls ovanligt att folk tror att bankkort, betalkort och kreditkort är samma sak. Men det är inte alls så utan det är tre olika typer av kort med viktiga skillnader mellan dem. Självklart är det inte frågan om några jätteskillnader men det är iaf så pass stora att de blir viktiga att förstå. Här ska vi därför lite snabbt gå igenom skillnaderna på dessa olika typer av kort.

Kreditkort

Har du ett kreditkort kommer du att en gång i månaden få en räkning där alla inköp som är gjorda redovisas. Du betalar alltså dina inköp i efterhand via en faktura istället för att pengarna dras direkt från bankkontot.

När denna faktura kommer har du även ett par olika val. Du kan dels betala hela summan på fakturan direkt och då kommer inköpen inte att kosta dig något extra. Det andra alternativet är att dela upp betalningarna på flera månader. Då tillkommer det en ränta för detta vilket är sättet som kreditkortsföretagen tjänar pengar på. I princip blir det då frågan om ett lån som du tar vilket ibland kan vara väldigt smidigt ifall du exempelvis köper något dyrare som en soffa eller tv. Ordet kredit betyder lån och det är därför som dessa kort just heter kreditkort.

Det är även frågan om ett lån även om du betalar hela den använda summan direkt. Säg att du köper något i början av en månad kommer du ju inte att betala denna sak förrän ett tag senare och under tiden är det kreditkortsföretaget som betalar det köpta. Just detta gör att det kan vara svårt att få ett kreditkort ifall man har en dålig ekonomi eller har anmärkningar. Eftersom det handlar om lånade pengar måste även en ansökande vara myndig.

Det finns ett flertal olika kreditkortsföretag att välja mellan och de har även olika typer av kort att välja mellan. Vissa kort har t ex ingen övre gräns för hur mycket som det går att handla på medan andra har en gräns på några tusen. Vilket kort du kan få beror dels på din egna ekonomi men även vad du själv önskar.

Bankkort

Ett bankkort är ett mycket enkelt kort egentligen. Detta är ett kort som är direkt kopplat till ett bankkonto hos den bank som har givit ut kortet. När ett inköp görs kommer då pengarna att direkt dras från kontot. Den stora fördelen med ett bankkort är att du aldrig riskerar att köpa för mer pengar än vad du har. Det måste ju alltid finnas tillräckligt med pengar på kontot för att köpet ska gå igenom. Nackdelen om man ska se det som en sådan är att man hela tiden måste ha bra koll på hur mycket pengar som det finns på kontot så att man inte står där i butiken och inte kan betala för det tänkta köpet. Sen finns det heller inte någon möjlighet till kreditgräns vilket kan vara en nackdel ifall man önskar en sådan.

Dessa kort är oftast mycket enklare att skaffa då det ju inte finns någon kredit kopplad till dem. Du ju därmed inte betala för pengar du inte har vilket är bra för banken. T ex bör en betalningsanmärkning inte vara något problem. Det finns även bankkort som speciellt inriktar sig på personer som inte är myndiga.

Betalkort

Ett betalkort är någonstans mitt i mellan ett bankkort och ett kreditkort. Du har ingen kredit på samma sätt som ett bankkort men samtidigt dras inte pengar från kontot samtidigt som du gör inköpet utan det kommer en faktura i varje månad. Denna faktura ska då betalas i sin helhet. Dock kan ofta ett betalkort omvandlas till ett kreditkort om man inte vill betala hela summan på en gång.

Hitta ditt Kreditkort

Du kan jämföra effektiv ränta på krediten och årsavgift för kortet och även se antal räntefria dagar för din kredit. Jämför kreditkort nedan eller kolla i vår stora jämförelse av kreditkort och betalkort.

Utgivare / KreditkortÅrsavgiftEff. räntaKreditgränsRäntefritt
Swedbank - GuldSwedbank - Guld495 kr10.19 %100000 kr55 dagar
SwedbankSwedbank195 kr10.88 %60000 kr55 dagar
ICAICA324 kr11.24 %100000 kr60 dagar
SEBSEB195 kr11.32 %150000 kr60 dagar
Nordea - Guld MasterCardNordea - Guld MasterCard470 kr12.1 %100000 kr55 dagar
Handelsbanken - AllkortHandelsbanken - Allkort250 kr14.3 %100000 kr45 dagar
Nordea - CreditNordea - Credit160 kr15.52 %50000 kr55 dagar
MoreGolf - MasterCardMoreGolf - MasterCard295 kr16.04 %?55 dagar

Kolla in vår stora jämförelse av kreditkort

Följ oss på Facebook