Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Betala med kreditkort

Hur det går till när man betalar med kreditkort är viktigt att veta innan man skaffar ett sådant. Detta ska vi här försöka att svara på lite snabbt och enkelt. Vi kommer även här att ta upp skillnaden på betalning med ett kreditkort och ett bankkort. Det gäller att vara medveten om skillnaden på dessa kort innan ett beslut tas om vilket man ska skaffa.

Betala med ett kreditkort

När du betalar för en köpt vara i en butik med ett kreditkort så är det egentligen inte du som betalar för denna vara. Butiken kommer istället att få betalt direkt från din bank, vilket gör att man kan säga att det är banken som köper grejen istället. Du lånar därmed köpesumman av din bank, därav namnet kreditkort. Kredit betyder nämligen lån.

Du kommer senare att få en faktura från banken där allt du har köpt under senaste perioden finns uppräknat. Väljer du då att betala allt direkt kostar det dig inget extra fast att du använde ett kreditkort.

Kreditkort kommer dock med ytterligare ett alternativ som innebär att betalningen kan delas upp under en längre tid. Betalar du på detta vis kommer det att tillkomma en räntekostnad för det kvarstående beloppet. Allt du köper blir därmed dyrare än vad det var i butiken men det kan vara något som passar bättre ändå ibland. Kortet har kreditgräns som säger vilken summa som du maximalt kan köpa för. Kreditgränsen kan utan problem ligga på 100 000 kr eller mer.

Betala med bankkort

Det är lite enklare hur det fungerar när du betalar med ett bankkort. Varje bankkort har ett bankkonto kopplat till sig. Köper du en vara i en butik dras då pengarna direkt från detta konto. Butiken får då alltså betalt från dig direkt istället för från banken som det är med ett kreditkort.

Var kan du betala med kreditkort?

I Sverige är kreditkorten så utbredda att de funkar att betala med i princip överallt. Det oftast bara de allra minsta butikerna som inte tar mot kreditkort. Men numera är dessa väldigt få så det ska egentligen aldrig vara något problem att betala med kreditkort. Kortet fungerar också bra att använda utomlands även om det kan tillkomma lite kostnader vid transaktioner av detta slag. Det är inte säkert att alla butiker i andra länder tar kort med det blir vanligare och vanligare.

Hitta ditt Kreditkort

Du kan jämföra effektiv ränta på krediten och årsavgift för kortet och även se antal räntefria dagar för din kredit. Jämför kreditkort nedan eller kolla i vår stora jämförelse av kreditkort och betalkort.

Utgivare / KreditkortÅrsavgiftEff. räntaKreditgränsRäntefritt
Swedbank - GuldSwedbank - Guld495 kr10.19 %100000 kr55 dagar
SwedbankSwedbank195 kr10.88 %60000 kr55 dagar
ICAICA324 kr11.24 %100000 kr60 dagar
SEBSEB195 kr11.32 %150000 kr60 dagar
Nordea - Guld MasterCardNordea - Guld MasterCard470 kr12.1 %100000 kr55 dagar
Handelsbanken - AllkortHandelsbanken - Allkort250 kr14.3 %100000 kr45 dagar
Nordea - CreditNordea - Credit160 kr15.52 %50000 kr55 dagar
MoreGolf - MasterCardMoreGolf - MasterCard295 kr16.04 %?55 dagar

Kolla in vår stora jämförelse av kreditkort