Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Spara till boende

Tänker man i framtiden köpa en ny bostad är det väldigt bra att försöka spara så mycket pengar som möjligt inför detta köp då det kommer att underlätta kraftigt. Är man två kanske inte kostnaden per person blir lika hög och därför kan man kanske spara mer pengar. Det viktiga är iaf att varje krona det går att spara undan kommer att innebära mindre kostnader vid själva bostadsköpet.

Vanligt vid köp av ett hus är t ex att en kontantinsats ska vara 10 % av den totala kostnaden. Har man då sparat undan pengar så att denna täcks slipper man ta lån för denna summa pengar. Det lånet som man slipper är ett lån utan säkerhet som innebär högre kostnader. Har du sparat ännu mer kan du sen slippa undan något topplån på huset som också är dyrare än bottenlånet som huset står som säkerhet för.

Har du betalat en större summa kontant vid ett husköp kommer detta även att innebära mindre levnadskostnader då det inte blir alls lika mycket i räntor att betala varje månad.

Ytterligare en fördel med ett sparande är att du därmed visar upp en god sida av dig själv inför banken. Att ha mycket pengar sparade visar att du är kapabel att sköta din ekonomi på ett gott sätt. Detta är en sak som banken gillar att se när de ska bestämma om du ska få låna den övriga summan för bostadsköpet.

Summan är att det bara är bra om du kan spara undan pengar till ett bostadsköp. En större summa är självklart bättre men en mindre summa är också bra det. Varje krona sparad är helt enkelt positiv.

Hur ska man spara till boende

Eftersom du har ett klart mål för pengarna är detta inte pengar du ska spekulera för mycket med. Tar du en stor risk med sparandet är ju risken klart mycket större att pengarna kommer att tappa i värde.

Är målet att spara pengar i cirka 2 - 5 år innan ett bostadsköp kan det vara passande att skaffa sig en blandfond som har en mix av räntebärande papper och aktier. Även då välja en utan någon större risk.

Ska sparandet till bostaden pågå under mer än 5 år kan andelen pengar som ligger i aktier ökas. Aktier är större risk under kortare tid men om man tittar på det rent historiskt är det än väldigt bra sparform då aktieindex har stigit med närmare 10 % per år. Tipset är dock att inte spara allt i aktier då man aldrig vet vad som händer.

Öppna ett sparkonto

  • Ikano Bank erbjuder olika typer av sparkonton. Dels sådana där du binder upp en viss summa under en tid och får en högre räna men även vanliga öppna sparkonton.
  • BIGBANK sparkonto passar för dig som har mer än 10 000 kr att spara och som kan avsätta dem på en bestämd tid. De erbjuder nämligen ett fasträntekonto där pengarna en viss bindningstid och som för detta ger än bättre ränteavkastning..
  • Avanza Bank är värda att kolla upp ifall du funderar på att starta ett sparkonto. Det går även t ex att köpa aktier och placera pengar i fonder hos Avanza.
  • Akelius Spar är ett alternativ för dig som letar efter ett sparkonto med mycket hög ränta. Hos Akelius kan du välja mellan ett antal olika kontotyper som alla har lite olika fördelar och nackdelar. Dock kan du bara spara 50 000 kr som max i varje konto.

  • 4Spar är ett alternativ att kolla upp ifall du ska spara pengar. Du kan hos dem få en bra ränta men bra att veta är att det inte går att spara mer än 50 000 kr.

Följ oss på Facebook