Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Spara till barn

Har du barn eller barnbarn är du troligen intresserad av att spara lite pengar åt dem. Det behöver ju inte alls vara dina egna barn utan det kan ju även t ex vara syskonbarn som du vill spara pengar åt.

Börjar man tidigt med detta kommer du troligen att hinna bygga upp ett ganska bra kapital tills den dagen att barnet blir myndigt. Det krävs bara en lite summa varje månad för att kunna betala kanske ett körkort eller delar av en egen bostad.

Litet sparande till barn blir stort

Det allra enklaste sättet att spara pengar till ett barn är att sätta över en viss summa varje månad. Om en person sparar 100 kr varje månad tills barnet blir 18 år skulle detta bli 21 600 kr. Detta är enbart de pengarna som sätts in på ett konto så eventuell avkastning eller ränta kommer ju att öka denna summa kraftigt.

Skulle sparandet ge 5 % i avkastning och ränta varje år skulle ett sparande på 100 kr varje månad blir cirka 35 400 kr på 18 år. Som ett litet riktmedel kan man säga att aktiekurserna i snitt de senaste 100 åren har gått upp cirka 10 % varje år. Detta betyder att 5 % per år inte är något omöjligt med bra investeringar. Skulle siffran istället vara 2 % blir det sammanlagt 26 200 kr.

Detta är ju en uträkning på ett sparande till barn på 100 kr varje månad. Kan du istället spara 300 kr varje månad eller om flera personer vill spara kommer ju totalsumman att bli mycket större. 300 kr per månad och 5 % varje år blir faktiskt hela 106 300 kr som kan användas till mycket bra.

Hur ska man spara till barn?

Detta är ju självklart upp till dig och vilka risker du är beredd att ta. Det vanligaste är att man antingen väljer att spara i aktier, fonder eller ett vanligt sparkonto. Fördelar och nackdelar finns med alla dessa sätt.

Aktier

Sparar du i aktier som du själv köper tar du den allra största risken som det går att göra med pengarna. Samtidigt innebär denna risk även de allra största möjligheterna till vinster. Som vi tidigare skrev har kurserna ökat med i nästan 10 % i snitt per år. Men kom bara ihåg att börsen kan krascha och då kan pengarna tappa mycket i värde istället.

Väljer du att spara i aktier är ett bra tips att sprida sparandet över ett antal olika aktier. Detta kommer att sänka risken markant med sparandet.

Fonder

Mycket vanligt är att man sparar till barn i fonder. Detta är ett bra sätt för dig som vill ta lite risk men inte alls lika stor som i ett vanligt aktiesparande. Vinsten kommer därför troligen inte att bli lika bra heller men om du vill vara säkrare på att det finns pengar till barnet när det blir stort så kan detta vara ett mycket bra alternativ.

Som med aktier är även tipset här att sprida ut sparandet över ett antal olika fonder för att minska riskerna.

Sparkonto

Detta är det alternativet som innebär absolut minst risk för ditt sparande. Samtidigt kan du inte räkna med någon större ränta varje år. Med den statliga insättningsgarantin finns det i princip ingen risk om sparandet understiger 500 000 kr.

Antingen skapas ett konto i barnets namn som föräldrarna är förvaltare för tills 18 årsdagen. Föräldrarna kan under denna tid bara ta ut pengar från kontot för att betala något i barnets räkning. Detta kan t ex vara utbildning, moped eller kanske en dator.

Det andra vanliga alternativet är att öppna ett konto i sitt egna namn. Detta konto kan du göra vad som helst med under tiden. Vill du därför ge mycket pengar vid ett visst tillfälle är det helt upp till dig. Pengarna behöver därför heller inte betalas ut vid 18 årsdagen utan du väljer själv när de ska betalas ut.

Öppna ett sparkonto

  • Ikano Bank erbjuder olika typer av sparkonton. Dels sådana där du binder upp en viss summa under en tid och får en högre räna men även vanliga öppna sparkonton.
  • BIGBANK sparkonto passar för dig som har mer än 10 000 kr att spara och som kan avsätta dem på en bestämd tid. De erbjuder nämligen ett fasträntekonto där pengarna en viss bindningstid och som för detta ger än bättre ränteavkastning..
  • Avanza Bank är värda att kolla upp ifall du funderar på att starta ett sparkonto. Det går även t ex att köpa aktier och placera pengar i fonder hos Avanza.
  • Akelius Spar är ett alternativ för dig som letar efter ett sparkonto med mycket hög ränta. Hos Akelius kan du välja mellan ett antal olika kontotyper som alla har lite olika fördelar och nackdelar. Dock kan du bara spara 50 000 kr som max i varje konto.

  • 4Spar är ett alternativ att kolla upp ifall du ska spara pengar. Du kan hos dem få en bra ränta men bra att veta är att det inte går att spara mer än 50 000 kr.

Följ oss på Facebook