Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Långa räntefonder

De två vanliga typerna av räntefonder kallas för dels korta räntefonder och långa räntefonder. Till stor del är det tiden som värdepapperna investeras som avgör vad de kallas för.

En lång räntefond kallas också för obligationsfond. De allra flesta värdepappren som denna fond investerar i har alla en längre löptid än ett år. Detta gör att marknadsräntorna kommer att påverka värdepapperna under denna tid vilket medför att långa räntefonder passar sig bäst för långsiktiga placeringar.

Risken för långa räntefonder varierar kraftigt beroende på vilken sort av värdepapper som förvaltaren placerar i.

När ska man placera i långa räntefonder?

Långa räntefonder är som bäst när marknadsräntorna sjunker. Detta för med sig att du bör ha lite koll på hur landets ekonomi ser ut och hur räntorna kommer att utvecklas. Hur kommer t ex riksbankens reporänta att förändras under den närmaste tiden.

Pengarna som placeras i långa räntefonder bör göras detta på lite längre tid. Därför bör du ha en tidshorisont för ditt sparande i långa räntefonder på mer än ett år.

Enkelt sparande i fonder

Avanza Bank är en av de bästa bankerna för att investera i fonder och aktier. De har ett väldigt stort utbud och lättanvänd depå. Du kan skaffa ett ISK och hantera ditt sparande. Funkar perfekt för pensionssparande /månadssparande etc.

Börja spara i fonder hos Avanza du också!

Följ oss på Facebook