Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Vad är bra med fondsparande?

Något som gör fondsparande till en bra sparform är att det är väldigt enkelt att placera sina sparade pengar i både utländska och svenska värdepapper. Annars kan det t ex ofta både vara krångligt och dyrt att köpa aktier utomlands själv.

En fond köper ofta aktier i 20 - 30 olika bolag något som för med sig att risken sprids ut. Det är ju även så att de om investerar pengarna är proffs på detta och sitter därmed på kunskaper som många av oss vanliga sparare inte besitter.

Vidare är det mycket smidigare att spara pengar i fonder på det viset att du enkelt kan ha ett automatiskt sparande varje månad eller vilken periodicitet du vill. Vill du sätta in stora summor vid speciella tillfällen går det också bra.

Vilka fonder ska jag välja?

Det är flera saker som styr detta. Dock finns det tre frågor som du måste ställa dig innan du kan ta ett beslut om vilka fonder som kan tänkas passa just dig.
1. Vad ska sparandet då till?
2. Hur länge ska sparande pågå?
3. Hur stor risk är du beredd att ta?

När du har funderat över dessa frågor kan du bättre ta ett beslut om vilka fonder som kan tänkas passa. Är du osäker så kan du ofta få hjälp med rådgivning där du har ditt fondsparande.

Men en huvudregel som kan gå efter är ungefär: Ska du spara under kort tid då bör du välja fonder som inte medför någon större risk. Ska pengarna sparas under en längre tidsrymd kan risken ökas då detta medför mycket större chanser till bra avkastning.

Olika typer av fonder?

Det finns olika typer av fonder som du kan spara i som alla medför olika risknivåer. Uppdelningen brukar göras enligt följande:

Mer om dessa kan du läsa i våra artiklar som handlar om just dessa. Men lite snabbt kan man säga att aktiefonder har störst risk och att räntefonder är säkrast. Detta beror på att svängningarna på aktiemarknaden är större än vad de är på räntemarknaden.

Enkelt sparande i fonder

Avanza Bank är en av de bästa bankerna för att investera i fonder och aktier. De har ett väldigt stort utbud och lättanvänd depå. Du kan skaffa ett ISK och hantera ditt sparande. Funkar perfekt för pensionssparande /månadssparande etc.

Börja spara i fonder hos Avanza du också!

Följ oss på Facebook