Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Fonder - FAQ

Vad är en fond?

En fond samlar ihop pengar från investerare. Sedan finns det en förvaltare som investerar dessa pengar i olika former av värdepapper. Det vanligaste är att pengarna investeras i antingen aktier eller räntepapper.

Spararen som väljer att spara pengar i fonder får andelar i fonden för de investerade pengarna. Ju mer pengar som investeras desto större andel blir det. Det är helt enkelt så att den som investerar 10 000 kr får en andel som är hälften av vad den som investerar 20 000 kr får.

Det som sen kostar är en förvaltningsavgift till de som förvaltar fonden. Förvaltningsavgiften som kan ligga någonstans mellan 0,1 - 3-0 % beroende på vilken typ av fonder det är som investeringen är gjord i.

Vilka typer av fonder finns det?

Du kan välja på några olika typer av fonder när du ska spara i dem. Typerna är döpta efter vad de investerar i. Här hittar du några vanliga typer av fonder och vad det är som utmärker dem.

Aktiefonder – Som namnet antyder är detta en fond där nästan alla pengar är investerade i just aktier.

Räntefonder– En räntefond har investerat pengarna i olika sorters av räntepapper.

Blandfonder – Är en blandning av aktiefond och räntefond. Därför har pengarna investerats i både aktier och räntebärande papper.

Indexfonder – Detta är en fond som följer utvecklingen på en speciell marknad och har därför ingen direkt aktiv förvaltning. Avgifterna blir därmed lägre än för andra fondtyper. Det finns indexfonder för både aktier och räntor.

Hedgefonder – Det som skiljer en hedgefond från t ex en aktiefond är att reglerna inte är lika strikta för vad pengarna får placeras i. Detta ger större möjligheter för förvaltarna, något som är både positivt och negativt beroende på vilka risker man är beredd att ta.

Fond-i-fonder – Detta är en fond som investerar sina pengar i andra fonder.

Vilken kategori ska du välja?

Det är helt och hållet risken som du är beredd att ta som avgör vilka typer av fonder som du ska spara i. Är du beredd att ta stora risker så ökar ju också chansen till stora vinster, det är ju tyvärr så att ifall man vill ha stor chans till de allra bästa avkastningarna så måste man även ta större risker . T ex är det så att räntefonder är mycket säkrare än aktiefonder. Sen finns det även uppdelningar under aktiefonder t ex där det är beroende av var fonden investerar pengarna.

Vilken marknad ska du välja?

Det är aldrig enkelt att veta vilka marknader som man ska välja när man investerar pengar. För att få idéer om detta kan du följa massmedias analyser om framtiden. Det finns många bedömare som uttalar sig om vad de tror om utvecklingen. Banker och fondförvaltare gör också bedömningar om framtiden.

Det är dock viktigt att komma ihåg att det inte finns någon som kan se in i framtiden med säkerhet. Alla bedömningar är chansningar som någon tar. Sen finns det ju självklart vissa som är bättre än andra på att gissa.

Hur vet jag vilka fonder som är bäst?

Det går ju inte att veta vilken fond som kommer att vara bäst i framtiden. Det du kan göra är att ta reda på vilken fond som har varit bäst bakåt i tiden plus att du läser på vad bedömare tror om framtiden.

Titta över vilken avkastningen som fonder har givit de senaste fem åren eller liknande för att skapa dig en uppfattning historien. Jämför detta sedan med andra fonder som konkurrerar inom samma kategori. Läs sedan vad bedömare tror om framtiden. Men glöm heller inte att fundera över vad du tror om fonden. Vad du tror ska också styra dina val.

Hur vet jag vilken kategori en fond tillhör?

Det brukar inte vara något svårt alls att ta reda på detta. Ofta finns det enkla uppdelningar på hemsidorna där du kan läsa just detta. Vidare när du tittar mer noga på en fond så kommer den informationen att synas. Det ska inte finnas någon direkt risk att du investerar pengar i en kategori av fond som du inte vill bara du själv håller ögonen öppna.

Hur vet jag vilka marknader aktiefonderna investerar i?

En fond kan vara mycket specialiserad eller så har den ett väldigt brett utbud. Detta är viktigt för dig att veta då det till stor del styr hur stor risken och möjligheten är med just denna fond.

Breda fonder – En fond som är bred investerar ofta i många länder samtidigt för att sprida riskerna så mycket som möjligt. Dessa fonder har ofta global med i namnet.

Länderfonder – Detta är fonder som investerar i ett speciellt land. T ex här i Sverige är det vanligt med Sverigefonder. Eftersom det blir en lite mindre marknad än för en bred fond så kommer risken också att öka lite.

Branschfonder – Fonder som placerar sina pengar i en speciell bransch kallas för branschfonder. Vad de investerar i kan vara i vilke bransch som helst som t ex fastigheter, råvaror och läkemedel. En fond som investerar i en speciell bransch i ett visst land tar en mycket stor risk. En fond som investerar många länder tar mindre risk men fortfarande en ganska stor sådan. Branscher kan kollapsa globalt också.

Tillväxtfonder – I världen finns det många länder där tillväxten är väldigt hög. Det finns därför fonder som bara investerar sina pengar i dessa länderna. Vissa fonder investerar i många länder samtidigt medan andra bara investerar i ett land. Stor tillväxt betyder att mycket händer på marknaden detta för också med sig risker.

Enkelt sparande i fonder

Avanza Bank är en av de bästa bankerna för att investera i fonder och aktier. De har ett väldigt stort utbud och lättanvänd depå. Du kan skaffa ett ISK och hantera ditt sparande. Funkar perfekt för pensionssparande /månadssparande etc.

Börja spara i fonder hos Avanza du också!