Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Fondskolan del 6 – Praktisk fondhandel hos banker och fondförmedlare

Fondskolan del 6 - Banker och fondhandel i praktiken

Nu har vi nog gått igenom det mesta grundläggande inom fonder i de andra delarna av denna artikelserie och det som återstår är att ge lite praktiska tips och guidning. Vi ska gå igenom handel med fonder i praktiken, val av bank eller fondförmedlare och andra saker som man kan stöta på i samband med investering i fonder.

Nu har du förhoppningsvis fått en del förståelse för vilka fonder som är bra och varför, hur man ska tänka när det gäller riskspridning och när man bygger upp sin fondportfölj och olika typer av sparanden som passar bra tillsammans med fonder. Det enda som egentligen återstår är lite av det praktiska, som handlar om hur man faktiskt köper och säljer fonder.

Det praktiska är i grunden ganska enkelt men det kan ändå vara trevligt att få gå igenom det och få ett eller annat bra tips som man kan ta med sig när man börjar göra egna fondaffärer. Vi ska titta på lite olika banker och fondförmedlare och hur man ska tänka när man bestämmer var och på vilket sätt man vill spara, hur man köper och säljer fonder och vad man ska tänka på i samband med detta osv.

Köpa och sälja fonder

Idag är det ofta riktigt smidigt att både köpa och sälja fonder då det oftast går att göra detta direkt online. Om du loggar in på ditt konto / Internetbank etc så hittar du där det du behöver för att köpa eller sälja fonder.

Köp av fonder kan innebära att du vill kolla igenom utbudet, t ex om du vill köpa en helt ny fond som du inte äger sedan tidigare. Då får du navigera till bankens / fondförmedlarens lista med fonder och titta där. Som jag har skrivit tidigare så kan man i denna lista ofta se en del bra information om fonderna som finns, vilket hjälper när man ska ta ett beslut.

Du kan hitta information om sådant som fondens förvaltningsavgift, rating / betyg, risknivå, Normanbelopp och utveckling de senaste månaderna. Exakt vilken info som finns tillgänglig kan säkerligen variera mellan olika banker men min uppfattning är att ju mer info som finns ju bättre är det. Med lite tur kan man även sortera och filtrera så att man snabbt kan hitta olika typer av fonder så som aktiefonder, blandfonder och räntefonder.

Om man letar efter en bra aktiefond som följer ett visst index, t ex en Sverigefond är det en fördel om man kan filtrera så att man endast ser aktiefonder och sedan även kan sortera fonderna efter vilka som har lägst förvaltningsavgift. Sedan kan man enkelt titta på de olika hyfsat likvärdiga fonder som finns där och se vilket man tror på, t ex efter vilken som har lägst Normanbelopp eller bäst avkastning de senaste åren.

I vanliga fall finns det en köpknapp vid alla fonder och när man klickat på denna så får man fylla i hur mycket man vill köpa för och med vilket konto osv. Kanske har du bara ett konto som kan handla med fonder men om du har både ett ISK och ett fondkonto osv och har pengar liggande på båda så får du göra ett val så att du får fonderna på rätt ställe.

Ifall du redan äger en fond är det väldigt enkelt att köpa fler av dem då du i princip bara behöver gå in i din fondportfölj / fondkonto och där klicka på fonden och välja köp. Då blir det ännu lite enklare att hitta rätt. Om du har fått nog av en fond och vill sälja gör du på samma vis.

Köp- och säljkurser och behandlingstid

I vanliga fall när man köper eller säljer fonder så sköts det hela automatiskt. En köporder eller säljorder läggs ut på marknaden när man har tagit sitt beslut och tryckt på köp eller sälj och där ligger den sedan i väntan på att någon annan ska köpa upp de andelarna som du äger.

Man kan inte direkt styra över vad fondandelarna köps eller säljs för utan det blir bästa möjliga pris som går att ordna inom tidsramen för affären. Det kan innebära att du få en lägre eller högre kurs än du hade hoppats på. T ex kan du får sälja för lite lägre än vad fonden stod i när du tänkte att du skulle sälja den eller tvärtom. Det beror på om någon köpare / säljare kan hittas och hur fonden går efter det att du har tryckt på köp- eller säljknappen.

Det kan kännas som en seg affär att köpa eller sälja fonder ibland då det kan ta flera dagar att få igenom en affär. Du som vill ha dina pengar tillgängliga väldigt snabbt och kan behöva ta ut dem samma dag bör överväga att spara på ett annat sätt då det sällan går så snabbt att få sina pengar vid en fondförsäljning. Ofta tar det minst två dagar och det kan ta klart mer än så, speciellt om helg eller andra röda dagar kommer i vägen.

Utländska fonder kan ta ännu längre tid att sälja än sådana som förvaltas av den egna banken eller i egna landet. Du ska aldrig räkna med att det går speciellt snabbt att få igenom vare sig ett köp eller en försäljning och då speciellt inte om du handlar med fonder som förvaltas i andra länder.

Månadssparande och minsta köpbelopp

De flesta banker erbjuder någon typ av automatiskt månadssparande, vilket innebär att man sätter upp ett automatiskt sparande i t ex fonder. Det innebär i praktiken att det dras pengar från ditt konto varje månad (datum och belopp enligt vad du har bestämt) och sen köps det fonder direkt för dessa pengar. Har du då valt vilken fond du vill ha månadssparande i så tickar detta på varje månad och du får mer och mer pengar i den fonden.

Varje fond har ett visst lägsta köpbelopp,  vilket alltså klargör hur litet köp du kan göra som minst. Många gångar ligger detta på 100 kr men det kan vara t ex 200 kr eller något sådant också. Oftast är inte detta något problem då man köper för lite mer än så. Det kan tänkas att minsta belopp vid månadssparande är lite lägre än i vanliga fall, för att underlätta för folk som vill månadsspara och med respekt för att en del inte vill sätta undan så mycket per månad i en viss fond.

Det kan dock också tänkas att en fond har en väldigt hög lägsta gräns. Det kan t ex vara 10 – 20 000 kr. De vanliga indexfonderna och de billiga fonderna brukar inte ha såna här höga gränser utan det är då huvudsakligen specialfonder och sådana som är aktivt förvaltade eller inriktade på speciella marknader.

Det kan tänkas att sådana fonder också har köpavgifter på en viss procentsats, vilket kan finnas tillsammans med en förvaltningsavgift eller istället för en sådan avgift. Viktigt är att du kollar upp vad som gäller för den fond du vill köpa så att du inte åker på oväntade kostnader. De vanliga fonderna har sällan någon köp- eller säljavgift alls, bara en förvaltningsavgift.

Banker och fondförmedlare för fondhandel

Alla de stora bankerna erbjuder dig möjligheten att handla med fonder. I de flesta fall kan du både välja ett klassiskt fondkonto eller ett Investeringssparkonto (ISK). Du kan även välja att ha bägge dessa varianter.

Ett fondkonto funkar så att du köper och säljer fonder där och om du gör en vinst så får du betala 30 % vinstskatt. Om du gör en förlust kan du kvitta den mot en annan vinst när du deklararera. Ett ISK funkar istället så att du fritt kan handla med aktier och fonder och istället för att behöva deklarara alla dessa köp och försäljningar själv så görs en schablonuträkning för att få fram en skatt.

Man ska vara uppmärksam på vilka fonder som finns i bankens utbud då det inte alltid är så bra som man kunde önska. Ibland har de huvudsakligen sina egna fonder i utbudet och ganska dåligt med andra alternativ. Nyare banker så som Avanza och Nordnet, som huvudsakligen finns på nätet, har satsat mer på stora utbud och där kan du handla i princip alla fonder, både svenska och utländska.

För att få bra flexibilitet och kunna välja de allra bästa fonderna så tycker jag personligen att det är bättre att satsa på en av de banker eller fondförvaltare som har ett riktigt stort och brett utbud och där du kan välja fritt från alla fonder. Då är det enklare att hitta de bästa och billigaste fonderna.

Du kan alltid börja med att kolla hur utbudet är hos din nuvarande bank och sen fundera på om det är vettigt jämfört med t ex Avanza. Är det inte vettigt så kan du bli välja att bli kund hos ytterligare en bank för att få tillgång till fler bra fonder.

Tänk en gång extra när din rådgivare rekommenderar fonder

Om du har en rådgivare hos din bank så kan det säkert tänkas att denne har pratat med dig om fondsparande och kanske hjälpt dig att välja bra fonder som passar dig. Tanken är att de ska gå igenom vilken risknivå du vill ha, hur mycket du vill spara och med vilken sparhorisont osv och sedan välja fonder som passar detta.

De ska alltså välja fonder som är så bra som möjligt för dig och din avkastning. Men det är inte alltid så enkelt att du bara kan lita på en rådgivare rakt av, även om tanken är att de ska arbeta för att maximera din avkastning. För hur man än vänder och vrider på det så arbetar denne rådgivare för banken och banken vill tjäna pengar.

Det är inte alls omöjligt att du rekommenderas att köpa bankens egna fonder. Det är till och med ganska troligt, för det är ju logiskt att banken och dess anställda i första hand vill att du lägger dina pengar i deras egna fonder – både för att de kanske själva tycker att dessa fonder är bra och för att de vill kunna tjäna ännu mer pengar på dig.

Resultatet är i vilket fall att man inte helt kan lita på att man får de allra bästa förslagen på fonder när man pratar med en rådgivare. Det kan bero på att din bank inte har ett så stort utbud av fonder att välja på när man köper via dem (t ex att de bara har egna fonder och inga externa alls eller att de bara har ett begränsat urval av andra fonder) eller att de helt enkelt försöker locka in folk till de egna fonderna i första hand.

Det är dessutom inte omöjligt att en rådgivare råder dig att skaffa en aktivt förvaltad dyrare fond, som kan ha en förvaltningsavgift på t ex 1,5 %, istället för att råda dig att skaffa en billig indexfond med en avgift på 0,2 %. Detta trots att de båda fonderna mycket väl kan ha gått ungefär lika bra de senaste åren.

Givetvis är det inte helt säkert att det är så illa som jag får det att låta. Det är inte nödvändigtvis så att din rådgivare kommer att ge dig sämre råd på något vis, men man ska alltid ha i åtanke att det finns ett visst egenintresse. Det lönar sig att kolla runt själv och se till att man får ett bra utbud av fonder att välja mellan, så att man verkligen får en bra och passande fond och inte bara något som banken tjänar pengar på.

Bra alternativ för fondhandel

Vissa banker och fondförmedlare gör det bättre och vissa sämre. En del har bara sina egna fonder i utbudet medan en del andra, framför allt lite nyare aktörer, har ett mer fritt utbud. Här kommer några förslag på bra banker och förmedlare.

Avanza Bank

Här hittar du ett väldigt utbud av fonder. De har fonder från alla storbanker plus många andra fonder från andra fondförvaltare. De har även ett antal utländska fonder. Avanza har få egna fonder men en som sticker ut är t ex Avanza Zero som är en Sverigefond som följer index. Den är helt gratis att äga och har inte ens någon förvaltningsavgift.

Hos Avanza kan man fixa både ISK och vanliga konton och det är enkelt att bli kund. De är en modern digital bank där allt är smidigt. De har ett bra fondtorg och listor där man kan söka, filtrera och sortera och man kan få all den information man behöver för att välja fonder på ett tydligt sätt. Jag har själv testat Avanza och tycker att det är ett bra alternativ.

Nordnet

De är i likhet med Avanza en nyare och modernare bank som huvudsakligen finns på nätet. De har också satsat på att erbjuda många olika fonder och har rent allmänt lagt fokus på att det ska vara enkelt och trevligt att handla fonder via dem. De skryter med att erbjuda över 1000 fonder att investera i. Även Nordnet lockar med en gratis Sverigefond.

De har även något som heter Shareville, vilket är en slags social plattform för aktiehandel, där man kan se vad andra medlemmar äger och hur deras innehav har utvecklats. På så vis kan folk lära av varandra och man kan få tips på aktier och fonder från folk som är duktiga.

Swedbank

En av de storbanker som har ett ganska brett utbud av fonder totalt. De säger sig ha över 500 fonder att välja mellan – men de presenterar i första hand sina egna fonder. En del av deras fonder är helt ok och de har t ex en del billiga indexfonder under eget tak. Det är inte säkert att deras egna indexfonder slår alternativ från andra förvaltare, men dessa kan du som tur är också välja i Swedbanks fondutbud.

Jämfört med andra storbanker så som SEB och Nordea har Swedbank ett klart bättre utbud med många fonder från andra förvaltare, även bland lite billigare alternativ, och inte bara egna fonder.. Du kan öppna både ISK och fondkonto hos Swedbank och givetvis månadsspara.

Även Handelsbanken har ett bra utbud av fonder ska sägas. Det finns mycket att välja på, även bland de billigare alternativen. Jag har inte varit kund hos vare sig Swedbank eller Handelsbanken och kan inte något säkert betyg eller säga vilka som är bäst, men dessa två har helt klart mer att välja på än de övriga.

Enkelt sparande i fonder

Avanza Bank är en av de bästa bankerna för att investera i fonder och aktier. De har ett väldigt stort utbud och lättanvänd depå. Du kan skaffa ett ISK och hantera ditt sparande. Funkar perfekt för pensionssparande /månadssparande etc.

Börja spara i fonder hos Avanza du också!