Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Markvärme / Jordvärme

Fördelar

  • Miljövänligt
  • Ekonomiskt
  • Underhållsfritt

Nackdelar

  • Kräver el
  • Måste ha en större trädgård
  • Vattenburna element krävs
Jordvärme

Att solen ger oss på denna planet väldigt mycket energi är ju inte direkt någon hemlighet. Det är just denna kraft som man använder när man lägger markvärme. Solens energi lagrar sig i jorden vilket gör att man ofta också kallar detta för jordvärme eller ytjordvärme.

Rent praktiskt går det till så att man i trädgården gräver ner några hundra meter slang. Där längden styrs av storlek på hus, vilken verkningsgrad man önskar osv. Slangen är ofta någonstans mellan 150 – 500 m lång. Denna slang grävs ner cirka en meter under ytan och ska inte ligga närmare sig själv än 1 m. Vilket för med sig att en ganska stor trädgård krävs, runt 250 - 600 kvm. Jordvärme fungerar bäst i mark som har en hög vattenhalt utan att för den delen av vattenmättad.

Har man inte en tillräckligt stor trädgård är ofta bergvärme ett bra alternativ. Växtligheten i trädgården kommer inte att försämras av slingorna. Bergvärme och markvärme fungerar på i princip samma vis bortsett från att slangen antingen borras ner i berget eller läggs nära ytan. De olika systemen är likvärdiga när det gäller hållbarhete och verkningsgrad, förutsatt att allt dimensioneras rätt efter behovet som finns.

Denna slang fylls sedan med en frostskyddsvätska som värms upp av solenergin som finns ute i trädgården. Vätskan transporteras sedan in till värmepumpen där det finns ett köldmedium som förångas när det kommer i kontakt med värmen. Denna ånga samlas sedan upp i en kompressor vilket gör att värmen ökas kraftigt.

Ett tips för dig som ska sätta in jordvärme är att be om en karta över vad slangen är nedgrävd i trädgården. Detta kan nämligen underlätta framtida arbeten som du ska utföra i trädgården då man självklart måste undvika att gräva djupt där slang för värmen finns.

Krav och effektivitet

För att denna process ska kunna fungera krävs det att man har el som kan driva värmepumpen. För varje kWh el som förs in i värmepumpen får man ut 3 kWh värme. Det måste även finnas vattenburna element inne i huset för att det ska fungera med markvärme. Skulle ett sådant system inte finnas är risken stor att det inte går ihop sig ekonomiskt att göra en sådan installation. Man får då titta på andra alternativ som att sätta in ett luft till luftsystem.

Kostnader

Att installera markvärme i en bostad är inte någon billig historia utan du får räkna med en investering på över 100 000 kr. Exakt kostnad är svårt att säga men om man jämför med bergvärme så ska det vara billigare då det inte kostar lika mycket att lägga slangen i trädgården som det gör att borra ner den. Kostnaden för att gräva ner slangen ligger generellt på ungefär hälften av kostnaden för att borra i berget. Detta självklart beroende på hur långt det är ner till berget, hur markförhållandena är där du bor osv. I övrigt sker installationen till på samma vis vilket gör att priset bortsett borrning/grävning blir samma.

Att värma upp en normalstor villa med markvärme kostar sedan cirka 10 000 kr per år. Vilket gör att investeringen ofta kan återhämtas på några år och efter det vara riktigt billigt.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.


Följ oss på Facebook