Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Grundvattenvärme

Fördelar

  • Miljövänligt
  • Ekonomiskt
  • Underhållsfritt

Nackdelar

  • Kräver el
  • Måste uppfylla viss grundkrav
Grundvattenvärmepump

Ett alternativ som mycket liknar berg-, sjö- eller markvärme är grundvattensvärme. Istället för att borra ner i berget använder man sig här utav en brunn. Denna brunn är inte stor till diameter men sträcker sig ner till grundvattnet som alltid håller en temperatur på 4 - 12 grader. I denna brunn för man ner en slang som pumpar upp vattnet till grundvattenvärmepumpen.

I denna värmepump finns sedan ett köldmedium som förångas när det kommer i närheten av det uppumpade vattnet. Ångan som då skapas samlas ihop i en kompressor. När temperaturen på vattnet har uppnåt cirka 50 grader så skickas det ut i huset via de vattenburna elementen.

Då det kostar mer att dimensionera detta system för att klara av de allra kallaste dagarna på året så brukar man inte göra detta. Eftersom det är så pass få dagar som är riktigt kalla anser man inte detta vara värt pengarna. De dagar då det är riktigt kallt tillsätter man istället el direkt vilket gör att kostanden de dagarna blir högre.

Krav och effektivitet

För att ett system av detta slag ska kunna installeras i ett hus krävs det att man har ett vattenburet system. Finns inte sådana element i bostaden kommer kostnaden troligen att bli för dyr att sätta i dem också.

Det är även så att det inte bör finnas några andra borrhåll för berg- eller grundvattenvärme inom 20 meter från den tilltänkta borrningen. Har du därför grannar som bor nära måste man kolla med dem först.

För att grundvattenvärmesystemet ska fungera krävs det att man har tillgång till el. Denna el används för att driva värmepumpen och för varje kWh som skickas in i systemet får man ut 3 kWh i värme. Alltså en bra ökning.

Kostnader

Att installera grunvattenvärme kostar ungefär lika mycket som det gör att sätta in bergvärme. Pump och arbete kostar egentligen alltid lika mycket så det är borrningen som är den stora skillnaden. Räkna med ett pris på 100 000 - 180 000 kr för hela jobbet.

Att värma upp en normalstor villa kostar sedan cirka 10 000 kr per år. Vilket är ett bra pris och hela grunden till att det sedan ofta är lönsamt i längden med ett värmesystem av detta slag. Detta även om man behöver låna pengar för att täcka kostnaderna. Räntorna, amortering och kostnaderna för att driva systemet kan ofta bli likvärdiga mot andra system. När lånet sedan är återbetalat blir det därför ofta ett mycket billigt system.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.


Följ oss på Facebook