Bergvärme
Fördelar
- Miljövänligt
- Ekonomiskt
- Underhållsfritt
Nackdelar
- Kräver el
- Måste uppfylla viss grundkrav

Att värma ett hus med energin som kommer från berget är ett miljövänligt sätt men som ofta innebär stora investeringskostnader. Det hela går till så att man borrar ner i berget och på detta vis tar upp den energin som finns där nere. Borrhållet brukar ligga någonstans mellan 50 – 200 m. Hur djupt man borrar styrs av var man bor, hur stor bostaden är och vilken verkningsgrad man önskar. En bostad i de norra delarna av landet har ju ett större behov av värme än ett som ligger långt nere i söder. Vidare kräver ett större hus mer energi för att värma upp än ett litet.
Det är geoenergi som man använder för att värma upp bostaden. Geoenergi här är i huvudsak solenergi som lagras i marken men även en del värme som kommer från jordens inre. Att bergvärme fungera är för att temperaturen nere i berget är samma året runt. Detta gör att den fungerar lika bra under de kalla vintermånaderna när behovet är som allra störst.
I borrhålet förs sedan en dubbelvikt kollektorslang ner fylld med vatten och frostskyddsvätska. Det är denna vätska som pumpas upp till värmepumpen som finns installerad inne i huset. Värmepumpen omvandlar sedan denna vätska som kommer upp till värme som sprids ut i husets element och som används för att värma varmvattnet.
För att driva värmepumpen krävs det el och man kan som ett bra mått säga att för varje kWh el som skickas in i systemet så får man ut 3 kWh i form av värme. Du är därmed beroende av el men du får ut mycket för den elen som du använder.
En fördel som många uppskattar med ett bergvärmesystem är att underhåller är minimalt. Så länge systemet inte går sönder av någon anledning ska det egentligen inte krävas något direkt underhåll alls.
Dimensionering
När bergvärme installeras så görs en avvägning för hur mycket systemet ska klara av när det gäller kyla. Tidigare var det vanligt att bergvärme inte dimensionerades för att klara av uppvärmning av huset när det var som allra kallas. Nu är det dock vanligt att systemet kan klara temperaturer som närmar sig -20 grader, bor man i de södra delarna av landet är det därmed mycket ovanligt att temperaturen går under dessa grader. Innan var det inte ekonomiskt att dimensionera så att systemet klarade av de kallaste dagarna men numera har detta blivit en möjlighet. Dock är det inte säkert att man väljer att göra detta.
Blir det kallare än vad systemet klarar av tillsätter man energi i någon annan form vilket vanligen är en elpatron. De dagarna får man därmed tillsätta el direkt till systemet vilket gör att kostnaden går upp ganska kraftigt om det är mycket kallare än vad systemet är gjort för att klara av. Därför är det alltså viktigt att dimensionera systemet rätt då det annars kan kosta onödigt mycket. Det kan även vara en annan separat värmepanna som t ex går på biobränsle även om det inte är lika vanligt.
Har grannarna bergvärme?
Detta kan vara en viktig fråga att ta hänsyn till ifall du funderar på att installera det själv. Det är nämligen så att man rekommenderar att det är minst 20 m till det närmaste borrhållet. Därför är det viktigt att kolla upp detta innan du börjar installera värmesystemet.
Viktigt att komma ihåg är även att du måste anmäla till kommunen att du tänker installera bergvärme. I de flesta kommuner krävs det även tillstånd för att borra ett hål av detta slag. Information om detta bör finnas på din kommuns webbplats.
Vattenburet
Ett krav för att bergvärme ska fungera är att bostaden har ett vattenburet system. Vattenpumpen värmer upp vattnet och måste därmed ha möjlighet att skicka ut det i bostaden. Har du inte detta för tillfället går det att installera ett sådant men då tillkommer stora kostnader vilket gör att det hela ofta inte lönar sig.
Något man ska undersöka är hur många och stora radiatorer som man har i hemmet. Detta då bergvärme skickar ut värme i form av ganska låg temperatur vilket gör att det krävs tillräckligt stora radiatorer för att det ska fungera bra. Golvvärme passar därmed bra till bergvärme då det just är ett system som använder lägre temperaturer.
Kostnader
Det kostar ganska mycket att installera bergvärme jämfört med många andra former av värmesystem. Det är när man tar hänsyn till att värmepumpen håller 15 – 20 år och att borrhållet fungerar runt 50 år som man kan se ekonomin i det hela. Själva installationen och borrandet kostar normalt mellan 80 000 – 180 000 kr. Det är djupet på borrhållet som påverkar kostnaden allra mest. För att värma ett hus får man sedan betala ungefär 10 000 kr per år. Detta är en låg kostnad vilket gör att man ofta kan räkna hem investeringen på cirka 10 år, det är då om man lånar pengar för att göra arbetet. Har man sparade pengar går det självklart ännu snabbare att få lönsamhet.
Några ytterligare faktorer som man kan ta hänsyn till när det gäller kostnaderna är att värdet på huset ofta går upp när ett bergvärmesystem sätts in. Hur mycket beror på vad för något system som fanns innan men om det var ett gammalt och dyrt system så kan det vara ganska mycket pengar. Vem vill inte hellre köpa ett hus med ett billigt värmesystem än ett dyrt?
Sen även om det inte är direkt en besparing i kronor så är storleken på systemet intressant. Jämfört t ex med en gammal oljepanna och den tillhörande tanken så tar bergvärmepannan inte stor plats. Det är alltså inte omöjligt att du får ett helt rum till att använda i huset. Rum som ofta passar perfekt som exempelvis förråd.
Renovera
Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något. Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera. Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor. |