Kontraktskrivning vid försäljning
Det sista steget att ta under själva försäljningen är att skriva ett kontrakt. Här kommer en av de bra aspekterna in med att ha anlitat en mäklare då han kommer att ha förberett ett kontrakt. Detta är självklart inte ett slutgiltigt kontrakt utan du har först chansen att göra ändringar och sedan har även köparen chans att påtala vad han tycker ska ändras. Det är först när ni bägge är nöjda som det är dags att skriva under.
En köpare kan enkelt dra sig ut ett köp av en bostad tills dess att kontraktet är skrivet så det gäller att vara medveten om att de fortfarande inte finns några garantier. Skulle detta hända är det den personen som kom tvåa i budgivningen som får chansen att köpa bostaden.
Eftersom köparen kan dra sig ur ska man verkligen fundera igenom de kraven som framförs vid en kontraktskrivning.
Diskutera igenom i förväg
Det allra bästa är ifall att denna diskussionen har tagits långt innan man sitter där och ska skriva ett kontrakt. Vanligt är att du som säljare inte vill att vissa saker ska ingå i försäljningen som köparen måste gå med på.
En köpare kan själv vilja villkora kontraktet där han t ex kräver att köpet bara genomförs ifall han får bygglov för en utbyggnad eller att köpet bara genomförs om banken godkänner bolånet.
Oavsett vad som önskas läggas till i kontraktet är det bäst att man har tagit upp detta mellan de olika parterna innan det är dags att skriva under kontraktet. Detta ger nämligen tid att i lugn och ro förhandla fram vad som ska gälla. Annars ökar risken att det inte blir någon affär.
Om det kommer in ett sent bud?
Efter det att budgivningen är avslutad kan det ta några dagar innan kontraktet skrivs och under denna tiden kan det komma in nya bud. Du som säljare kan acceptera nya bud tills dess att ett köpekontrakt är underskrivet men det är inte säkert att du vill göra detta. Risken finns ju t ex att den nya köparen sedan drar sig ur affären och då kanske den som du åsidosatte efter att han vunnit budgivningen väljer att dra sig ur också. I hans ögon kanske det inte känns så skoj att köpa när du bevisligen hellre vill sälja till någon annan.
Kontraktskrivningen
Processen som gås igenom när man skriver ett kontrakt är en ganska enkel historia faktiskt. Har man en mäklare möts ni oftast på hans kontor och sedan läser mäklaren upp de olika delarna av kontraktet. Då har alla sin chans att kommentera något ifall de inte är nöjda. Skulle bägge parter vara nöjda med kontraktet är det sedan bara att skriva under.
När kontraktet är underskrivet så är det vad som gäller. Skulle t ex en ny köpare nu vilja bjuda mer kan man inte hur som helst dra sig ur försäljningen. Det finns ju ett giltigt kontrakt. Då blir det en fråga om förhandling med köparen eller att betala ett skadestånd.
Köparen ska efter detta betala in handpenning som mäklaren håller tills dess att överlåtelsedagen är. Det är då man skriver under ett köpebrev och alla pengar betalas ut. Detta görs ofta på köparens bankkontor då han samtidigt har tagit ut lånet som ska betala köpet.
Renovera
Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något. Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera. Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor. |