Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Budgivning vid försäljning

Efter visningarna har varit på huset kommer du att få en uppfattning om läget från mäklaren. Har det t ex varit många på visningarna som har gjort en intresseanmälan är det stor chans att få ut ett bra pris. Har det dock knappt varit någon besökare alls är ju risken att affären går sämre. Detta är viktigt att ha i åtanke då man väljer sätt att agera under en budgivning.

Några spännande dagar

Själva budgivningen brukar pågå mellan en till tre dagar. Hur lång tid har mycket att göra med hur många som är intresserade. Skulle det bara vara en intressent kanske budgivningen pågår bara i 20 minuter då det mer blir frågan om en förhandling. Är det många som vill lägga bud vilket ofta är positivt för dig kan det ta betydligt längre tid. Oavsett kommer det troligen att vara spännande när du väntar på att höra var mäklaren har att berätta.

Vad mäklaren gör

Under visningarna sammanställt en lista på de som är intresserade av att köpa huset. Dessa ringer sedan mäklaren upp för att kolla läget med när själva budgivningen börjar. I detta skede siktar mäklaren normalt in sig på att få med så många som möjligt i en budgivning då detta oftast ger bästa pris till slut. Har folk börjat att lägga bud på en viss bostad är de troligen mest fokuserade på den tills dess att budgivningen är klar. Är det många med och bjuder visar det också att bostaden är intressant vilket kan få priset att öka mer.

När budgivningen börjar på allvar kommer mäklaren att ringa runt till alla intressenter. Vissa kommer då att ha beslutat att ändra sig, vissa kanske väljer att passa ett tag medan någon annan vill lägga ett bud. När ett bud kommer in så ringer mäklaren runt i en ring där den som sist la det högsta budet är den sista han återkommer till. Budgivningen går till på liknande sätt som den gör i poker.

Tanken är sedan att budgivningen fortsätter tills att man har kommit fram till vem som vill bjuda det högsta priset. På vägen kan det sedan komma till andra personer som tidigare inte var intresserade. Sen finns det också alltid en risk att en person som tidigare lagt ett bud hoppar av då han ändrat sig.

Läs mer om budgivning i del 2 av denna artikel.

Detta är en fortsättning från del 1 av artikeln om budgivning vid en försäljning av bostad.

Vad du ska besluta

När budgivningen är klar är det dags för dig att ta ett beslut. Det kan även bli frågan om att ta en del beslut från din sida under budgivningens gång.

Köp nu pris

En budgivare kanske inte är intresserad av en längre budgivning av någon anledning och frågar dig därför vad du kan tänka dig att sälja bostaden för direkt. Du bör då ta i beaktning hur många andra det är som är intresserade av bostaden. Är det många höjs priset men om det är få kanske du får sänka ditt pris lite. Det är du som helt bestämmer vem du säljer till så du kan sätta ett pris som du vill sälja för direkt och vill en köpare möta detta är affären bestämd.

Du kan redan från början sätta ett köp nu pris vilket kan vara en bra idé. Detta ska isf självklart vara ett bra pris i dina ögon. Tanken med detta är att tveksamma köpare ska få lättare att ta ett beslut då de bara har ett beslut framför sig. De vet helt enkelt att ifall de betalar X antal kronor så kommer de att bli ägare av en bostad. Det finns självklart risker med att göra så här också då andra som inte är beredda att betala hela köp nu priset kan dra sig ur en affär. Prata därför igenom detta med en mäklare innan du beslutar dig.

Mäklaren får inte tag på folk

Om det i slutet av en budgivning är personer som inte mäklaren har fått tag på som tidigare sagt sig vara intresserade kan du välja att antingen vänta på dessa eller att helt strunta i dem. Risken om man väntar är att andra som redan lagt bud drar sig ur. Fördelen kan vara att de som väntat är beredda att bjuda mer.

Det är omöjligt att säga något om exakt hur länge man ska vänta då det skiljer väldigt mycket från budgivning till budgivning. Tipset är att snacka igenom situationen med mäklaren som bör ha ganska bra koll på läget.

Du har ett bud men tvåan vill vänta

Detta är ett annan scenario som inte alls är ovanligt. En person har bjudit säg 2 050 000 miljoner för din bostad. Den som tidigare bjöd 2 000 000 kr säger sig behöva tänka över natten ifall han ska bjuda mer eller ej.

Vanligtvis är det inte bra att vänta på en sådan person då många blir tveksamma när de får tänker igenom allt lite för noga. Så risken är stor att denna person inte alls kommer att höja sitt bud och risken är även att den som för tillfället leder budgivningen också går hem och tänker vilket kan leda fram till att han också blir tveksam.

Slutet av budgivningen

Nu förutsätter vi att det har kommit in bud som du tycker är så bra att du kan ta ställning till dem. Skulle det inte ha inkommit några sådana bud kan du läsa om dina val i artikeln - För låga bud.

Det du ska göra när buden har kommit in är att bestämma dig vem du vill sälja till. Här ska du komma ihåg att det inte med automatik måste vara den som har bjudit högst som är den personen du ska sälja till. Kanske någon har helt klart med banklån och likande och därmed kan göra klart affären direkt medan någon annan måste bli godkänd av banken först. Det finns alltid risk att folk blir nekade lån och därmed ökar risken att ta ett bud från en sådan person.

Vidare kanske det är viktigt för dig när personerna vill flytta in. Säg att någon har bjudit 10 000 kr mindre men vill flytta in direkt och någon annan har bjudit de kronorna mer men vill flytta in först om 3 månader. Har du då kostnader varje månad på 5 000 kr för bostaden är det bättre ur ett ekonomiskt perspektiv att sälja till den som bjuder mindre.

Sen kan det ju helt enkelt vara så att du litar mer på en köpare än en annan. De kanske är trevligare och det kan vara viktigt också. Sen om någon är extremt petig kan detta också vara något som du ser som en nackdel. Vissa köpare är smidigare att ha att göra med än andra.

När du har funderat igenom allt kan du ta ett så informerat beslut som möjligt. Efter det är gjort är det dags att skriva kontrakt.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.


Följ oss på Facebook