Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Sälja hus med mäklare

Här kan du läsa en liten guide där vi går igenom steg för steg hur en bostadsaffär ska gå till när man väljer att anlita en mäklare.

Steg 1 - Hitta en mäklare

Det första man ska göra är att välja ut en passande mäklare för att sälja just din bostad. För att välja ut en bra mäklare är tipset att man tar kontakt med flera fastighetsmäklare.

Be dem att komma hem till dig och titta över huset och då värdera bostaden. Du ska också be att få en skriftlig offert på försäljningen. När mäklaren är där kan du i lugn och ro ställa frågor och diskutera igenom försäljningsplanen.

När du har mäklarens offert kan du välja ut vem som ska få jobbet att sälja ditt hus. Då skriver man på ett uppdragsavtal med denna mäklare. Glöm inte bort att det är viktigt att få en bra känsla för mäklaren. Han eller hon ska ju dels vara i kontakt med dig flera gånger men även sälja in huset hos de som går på visning. En mäklare som inger förtroende och är trevlig kommer troligen att leda fram till en bättre affär.

Mäklare som är aktiva i din närhet kan du hitta dels på Hemnet.se men även hos Mäklarsamfundet.

Steg 2 - Fakta

Efter valet av mäklare är det dags att ge denna mäklare tillgång till all information som är intressant. Detta är t ex ritningar, pantbrev, servitut, gemensanhetsanläggningar. I princip all fakta om huset som finns dokumenterad är det bra att ge till mäklaren så kan han använda sig av detta för att genomföra en så effektiv försäljning som möjligt.

Steg 3 - Bostadens profil

Med hjälp av det mäklaren har sett, hört av dig och tagit till sig av faktan så sätter han ihop ett förslag till objektsbeskrivning. Detta är en skriftlig beskrivning av bostaden. Detta förslag går ni sedan gemensamt igenom för att hitta om se om något är fel och behöver ändras.

Skulle det vara så att du inte vill att något ska ingå i bostadsaffären är det nu dags att lägga in dessa villkor i profilen. Detta kan t ex vara om vissa saker i fastigheten inte ska ingå i försäljningen.

Jordabalken reglerar vad som är att räkna som fast egendom och vad som är tillbehör till fastigheten och byggnad. Detta som ingår här ska följa med vid en försäljning om man inte annat avtalat. Några snabba exempel är kyl, frys och en lekstuga. Vill du läsa mer om vad som normalt ingår kan du göra det i vår artikel - Fast och lös egendom.

Steg 4 - Marknadsföring

Det finns flera olika sätt att marknadsföra ett hus. De traditionella som tidningsannonser, skyltfönster hos banken eller fastighetsmäklarens kontor och direktutskick. Sedan har vi även Internet där Hemnet.se är den stora portalen där i princip alla hus som är ute till försäljning kommer upp. I samråd med mäklaren bestämmer du er strategi för marknadsföring.

Steg 5 - Visning

Tillsammans med mäklaren bestämmer datum och tid för visningen. Ni tar även och kollar igenom huset för att kolla vad som behöver göras inför visningen för att huset ska se så bra ut som möjligt. Detta kan vara allt från att bara göra en enklare städning till en mer omfattande styling av bostaden.

Om du vill kan du läsa lite tips om vad man bör tänka på när det gäller att fixa upp en hus inför försäljning i vår artikel om Homestyling.

Det är en fördel att en mäklare visar upp huset för potentiella kunder då mäklaren är en mer oberoende part i köparnas ögon. Detta gör att de har lättare att ställa en massa frågor om huset. Det kan t ex vara tufft att ställa frågor om något som inte är bra med ett hus direkt till säljaren.

Steg 6 - Budgivning

Det allra bästa är självklart om många gillar huset och då kommer det säkert att komma in bud också. För budgivning finns det inga bestämda regler på förhand utan det är du tillsammans med mäklaren som kommer fram till hur ni vill att detta sak ske. Det kan mycket väl vara så att mäklarfirman har ett visst sätt att göra affärerna på sedan tidigare som passar perfekt.

Det mäklarsamfundet har gjort är att anta regler som säger att budgivningsprocessen ska dokumenteras. Du har även rätt som säljare att få tillgång till buden som är lämnade.

Du har även ingen plikt att anta det budet som kommer från den köparen som bjuder högst utan du kan välja att anta ett bud från någon annan som kanske erbjuder annat istället. Detta kan vara att personen kanske kan flytta in direkt något som kanske passar dig eller så vill du hellre sälja huset till en person du tycker är trevligare än en annan.

Läs mer om budgivning.

Steg 7 - Skriva kontrakt

Efter det att du och köparen har kommit överens om priset på bostaden är det dags att genomföra själva affären. Viktigt att veta att det är först när papperna är påskrivna som allt är klart. Innan dess kan ni bägge dra er ur affären.

Vid kontraktskrivningen kommer du tillsammans med köperen överens om vilken dag som ska vara tillträdesdagen. Normalt skriver man under detta kontrakt på fastighetsmäklarens kontor.

Steg 8 - Städa och flytta

Det är en bra idé att vid kontraktskrivningen besluta att köparen ska godkänna städningen och vilka åtgärder som ska tas ifall köparen har synpunkter på städningen. Är det så att köparen önskar att få tillträde till bostaden i någon form innan tillträdesdagen ska detta regleras i kontraktet.

Det ställs ganska hårda krav på den städning man ska utföra när det är dags att flytta. Vill du läsa mer om detta kan du göra det i artikeln - Flyttstädning.

Steg 9 - Deklarera rätt

Året efter en försäljning av ett hus är det dags att genomföra en självdeklaration. Deklarationen för en försäljning av en bostad kan vara ett ganska omfattande arbete varför man ska se till att rådgivning om detta ingår i uppdragsavtalet som skrevs med fastighetsmäklaren. Mäklaren ska veta vad som gäller när det kommer till skatteregler.

Du hittar även mer information om skattereglerna på Skatteverkets hemsidan.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.


Följ oss på Facebook