Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Svart eller vitt arbetskraft?

Många av oss har ofta ställts inför en fråga om vi ska  anlita svart eller vi arbetskraft. Denna fråga ska vi här försöka svara på även  om svaret är ganska självklart.

Vi här på sajten skulle aldrig någonsin rekommendera någon  att anlita svart arbetskraft. Detta då det är olagligt, innebär större risker  och därmed till slut kan innebär att du förlorar pengar på det hela.

Om man ser vidare från det faktumet att det är olagligt att  inte betala skatt osv för ett arbete innebär det flera problem. Skulle det  exempelvis bli något fel på arbetet har du dels svårt att få hantverkaren att  rätta till felet då det inte finns något som säger att han behöver göra detta.  Utan kvitto är det omöjligt att reklamera jobbet. Att komma till ditt  försäkringsbolag sedan är också väldigt svårt då du inte har några kvitton att  visa upp från det utförda arbetet. I princip måste du säga till  försäkringsbolaget att det är du som utfört jobbet vilket inte innebär lika bra  möjligheter som ifall någon behörig person gjort det.

Det kan bli dyrare

Ifall du anlitar en hantverkare och inte betalar någon moms  till honom så sparar du in på 25 % av kostnaden för arbetet. Detta är  självklart bra för din det och du är nöjd för tillfället. Men ifall du vid ett  senare tillfälle väljer att sälja huset eller lägenheten du renoverat i  riskerar det att istället bli dyrare. Detta då du då inte kan dra av kostnaden  för renoveringen vid försäljningen.

Säg att du köper ett hus för 2 000 000 kr och sedan  renoverar denna för 200 000 kr. Skulle du då inte betala moms på arbetet och få  en liten rabatt skulle det svarta arbetet kosta dig säg 150 000 kr. Säljer du  sedan bostaden för 2 500 000 vilket betyder att du har gjort en vinst på en  halv miljon. Har du då anlitat vit arbetskraft blir reavinsten 500 000 - 200  000 = 300 000 kr. På detta får du sedan betala en skatt på 30 % vilket är 90  000 kr.

Har du då istället anlitat svart arbetskraft kan du heller  inte dra av några pengar utan då är din reavinst 500 000 kr som du ska betala  30 % i skatt på. Vilket är 150 000 kr. Alltså får du betala 10 000 kr mer i  skatt och helt plötsligt hade det varit billigare att anlita vit arbetskraft.  Och då har vi inte ens tagit hänsyn till det faktum att det är mycket mer  osäkert och även olagligt.

Vårt tips är därför alltid att anlita vit arbetskraft.  Skulle det vara så att du inte har råd med detta är det istället bättre att  vänta med renoveringen tills ekonomin är tillräckligt stark.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.


Följ oss på Facebook