Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Ska man anlita en hantverkare?

När en renovering av något slag ska utföras är självklart  det första steget att fundera på vad som man vill göra. Sedan när det är gjort  är det dags att fundera på ifall man har råd till det hela. Vidare ska ett  beslut tas om man en hantverkare ska tas in för jobbet. En fråga som självklart  avgörs av typ på renovering och hur stor budgeten är.

Generellt kan man dock säga att rörmokeriarbeten, elarbeten  eller renovering av ett våtutrymme bör utföras av de som är kunniga. Det finns  ett antal anledningar varför det är så:

     
  • Risken är större att arbetet inte blir korrekt  utfört då om inte de rätta kvalifikationerna finns. När det gäller vatten t ex  är då risken stor för läckage vilket kan leda fram till exempelvis mögelskador  eller direkta vattenskador.
  •  
  • Om det uppstår något fel och det är du själv som  utfört arbetet är chanserna betydligt mindre att få ut pengar från  försäkringsbolaget.
  •  
  • Att utföra elarbete är något som oftast måste  utföras av en behörig elinstallatör enligt lagen. Det är bara enkla arbeten som  du själv få göra.

Sen ska sägas att bara för att man renoverar exempelvis ett  badrum så måste inte en fackman tas in för att utföra hela jobbet. Du kan t ex  riva ut det badrummet för att sedan låta proffsen komma in och göra klart  resten. Något som absolut kommer att spara dig pengar. Det finns ofta  grundarbete som går att utföra vilket drar ner på tiden som hantverkaren  behöver lägga på sådant vilket innebär lägre pris för dig.

Att göra själv

Vissa andra saker passar sig mycket bättre om du vill utföra  arbetet själv. Att t ex måla, generell montering  eller utföra enklare snickeriarbeten går  oftast bra. Den stora fördelen med att utföra arbetet själv är ju självklart  att det blir billigare. Gillar man sedan även känslan av att ha utfört arbetet  blir detta också ett plus. Nackdelen med att utföra något är att det oftast går  snabbare och även blir snyggare då det är proffs som utför arbetet.

I princip kan man säga att utan någon form av behörighet så  kan du bygga ett helt hus från grunden själv så länge som du låter någon komma  in och dra elen. Sedan att detta normalt inte är aktuellt är ju en liten annan  sak. När det gäller en renovering får du helt enkelt väga ekonomi mot att det  ofta blir lite bättre utfört. Sen kommer det självklart inte att bli någon  direkt stor skillnad på kvaliteten på arbetet ifall det bara är frågan om att  måla en vägg ifall du är noga när du gör jobbet själv.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.


Följ oss på Facebook