Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Planera kostnaderna för renoveringen

Innan du börjar att sätta igång och renovera är det viktigt att funderar igenom vad det kommer att kosta. Gör man inte detta och bara sätter igång med byggandet finns det en risk att man står där med ett halvfärdigt arbete och renoveringsbudgeten är slut. Valet blir då att antingen avsluta arbetet på ett billigt sätt, helt stanna av i renoveringen till dess att tillräckligt mycket pengar kommer in eller att fortsätta på inslagna linjen men att kostnaden blir mycket högre än vad man hade tänkt.

Oavsett vilket av dessa alternativ man väljer så är det inte perfekt på något vis. Se därför till att planera ordentligt från början istället.

Räkna på kostnader

De stora kostnaderna för en renovering är självklart material och de eventuella hantverkarna. Därför är det dessa som också ska funderas på i första hand. Materialkostnad kan du få en inblick igenom att kolla i bygghandeln i förväg. Vad hantverkare kostar kan du få ett hum om på nätet men även när de lämnar offerter.

Sedan kan det självklart tillkomma andra kostnader som också ska beräknas in i det hela. Väljer du t ex att låna pengar för att utföra  renoveringen så måste lånekostnaderna räknas in här.

Storleken avgör noggrannheten

Om du utför en liten renovering som uppskattas att bara kosta några tusen kronor och du vet att du har mycket mer pengar än så är det ju heller inte lika viktigt att noga gå igenom allt innan. Även om en sådan här billig renovering ofta är enklare att räkna på i förväg.

Är det istället så att du ska göra ett större jobb som kommer att kosta mycket är det också ännu viktigare att tänka igenom innan hur mycket det kommer att kosta.

Oförutsedda utgifter

Något du kan räkna med är att du inte har tänkt på allt när du räknar på kostnaderna. Det kan vara så enkelt att du inte räknade med att du behövde köpa spikar också. Sådana mindre saker kostar pengar i längden också. Se därför till att även lägga till ett utrymme för oförutsedda utgifter i din  budget.

Det är lätt att underskatta vad det kostar

Vanligen när man räknar på kostnader underskattar man vad det verkligen kommer att totalt gå på. Detta även om du har en buffert för de där oförutsedda utgifterna. Ett tips är då att hela tiden räkna lite högt på priserna. Kommer du då fortfarande fram till att du har råd att utföra arbetet är det ju bara bra och riskerna för något oväntat har minskat. Skulle sedan renoveringen bli billigare är det bara en trevlig bonus.

Visar det sig då att du tycker att det blir för dyrt är det frågan om du ska renovera alls. Eller får du dra ner på kostnaderna på vissa saker och sedan verkligen strikt hålla den budgeten du sätter upp.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.


Följ oss på Facebook