Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Imma och kondens i fönster

Får man imma på sina fönster inomhus bör man fundera lite på anledning till detta. Imma är kondenserade vattendroppar som skapas när vattnet i luften möter kalla ytor. Anledning till imma kan vara många där konditionen på fönster påverkar. Sedan styr också de egna vanorna hur mycket fukt det finns i luften. Duschar man länge, diskar ofta, kokar långkok eller annat liknande är risken större.

Upptäcker man problemen i tid behöver det dock inte vara så farligt utan man kan fixa till det förhållandevis billigt. Jämför man med att köpa nya fönster så blir ju det flesta andra åtgärderna bra ur ett ekonomiskt perspektiv.

Ytterrutans insida

Det är inte ovanligt att imma uppstår på ytterfönstrets insida. Den vanligaste orsaken till detta är att fuktig inneluft tränger in mellan rutorna och sedan kondenserar när den kommer i kontakt med den kalla ytterrutan.

Att detta problem uppstår kan ha två anledningar. Dels att den inre fönsterbågen inte är tillräckligt tät eller att ventilationen mellan luften ut och glasmellanrummet är otillräckligt. För att bli av med imman ska du täta mellan innerbågen och karmen. Man ska alltså inte sätta upp tätninglister mellan karmarna och inte heller mellan ytterbåge och karm. Om du skulle göra så stoppas ventilationen av glasmellanrummet vilket det leder fram till imma.

Innerrutan insida

Om det kommer imma på innerrutans insida är orsaken till detta med stor sannolikhet att ventilationen mellan ytterbågen och glasmellanrummet är för stor. För att lösa detta tätar du ytterbågen.

Fuktiga fönsterbågar

Imman kan också bero på fuktiga fönsterbågar. När solen sedan hettar upp bågarna så bildas vattenånga. Om då ventilationen inte är tillräcklig uppstår imma. Här är det svårare att säga vad orsaken är. Det kan t ex vara så att husfasaden tar till sig vatten som sedan förflyttar sig till fönstret.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.


Följ oss på Facebook