Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Guide för tapetsering

Att få upp nya tapeter i ett rum gör väldigt mycket för utseendet. Därför är detta arbete mycket vanlig att göra ifall man väljer att renovera ett rum. Att hyra in någon till att göra detta kostar självklart pengar och därför ska man överväga att göra det själv istället.

Har man inte gjort det tidigare kan det kännas som att det ska vara svårt men det behöver inte vara så svårt om man tar det lugnt och tänker igenom varje steg i processen. Här ska vi därför hjälpa dig med en enkel guide där vi går igenom steg för steg hur man ska göra vid en tapetsering.

Steg för steg guide för tapetsering

 1. Det allra första man måste göra är att se till att underarbetet är gjort. Detta innebär att väggen måste vara torr, jämn och bra förankrad. Finns det gamla tapeter eller målade ytor kan dessa göra att tapeten inte fäster som tänkt. För att undvika sådana problem kan man använda målartvätt, sköljning och spackling/slipning.
 2. Ta sedan och kolla noga på etiketterna för att alla tapetrullarna och se till att dessa har samma trycknummer. Varierar numret finns det risk att färgen också gör det vilket inte blir speciellt snyggt.
 3. Mät upp hur högt taket är och skär efter detta till våderna. Har tapeten ett visst mönster som ska passas in måste detta tas med i beräkningen nu så att det hela passar ihop som tänkt. Mönster kan vara snygga men de ställer även större krav på dig ifall du måste mönsterpassa alla våderna. Något som är bra att ha i åtanke innan man bestämmer sig för en viss tapet.
 4. Märk upp de nu avskurna våderna med en pil på baksida så att du vet vilken riktning som de ska sättas upp på väggen.
 5. Använder du tapeter som inte är förklistrade så lägger du nu upp våderna på tapetseringsbordet. Lägg upp dem med en liten förskjutning för att undvika att få lim på bordet. Se sedan till att stryka ut lim över hela våden. Är dina tapeter förklistrade rullar du ihop våd för våd. Lägg våden sedan i ett vattenfyllt tråg och efter de dra sakta ut en på ett bord.
 6. Efter detta ska våderna vikas ihop. Detta görs bäst från båda ändarna. Ta då och låt takänden bli lite längre. Se även till att vika in någon centimeter av takänden för att slippa klister i taket. För att undvika att skarvarna ska öppna sig gäller det att vika ihop våden under tiden som den sväller.
 7. Det är vanligt att våder ska svälla i 5 minuter. Dock måste det inte vara så utan läs exakt vad som gäller för din vald tapet. Denna information ska synas på etiketten. Nu är det bara att vänta de tänkta minuterna.
 8. Börja själva tapetseringen med att märka ut en lodlinje där den första våden ska sättas upp. Enklast är att börja vid sidan av ett fönster. Kom ihåg att du inte kan ta för givet att ett fönster är rakt
 9. Sätt fast den övre delen av våden på rätt plats och se till att den följer lodlinjen. Sitter denna del rätt är det bara att veckla ut resten av våden samtidigt som du ser till att den fortfarande sätter rätt mot lodlinjen.
 10. Nu gäller det att stryka fast våden. Detta arbete gör man uppifrån och ner och från mitten och utåt. Se till att få bort alla eventuella luftbubblor. Kolla upp vilket verktyg tillverkaren av tapeten tycker är lämpligt att använda.
 11. 11. Se till att skära rent mot tak och golv efter hand som tapetseringen går framåt. Ett bra tips är att använda en bredspackel som stöd när du skär bort. Har du listerna fortfarande uppsatta se till att dessa är rena från lim.
 12. Nästa våd sätts sedan upp så att det eventuella mönstret passar. På tapetens etikett framgår det om tapeten ska sättas upp kant i kant eller med trådkant (litet överlapp). Blir det fel när du ska sätta upp en våd så ta bort den direkt och börja om uppsättandet.
 13. Väggarna i ett rum brukar ha hörn och dessa kan vara lite kniviga. Men det du gör är att skära till våden så att minst 5 mm kommer in på nästa vägg. Nästa våd sätts sedan upp med en överlappning hela vägen in i hörnet. Vid ett ytterhörn sätts tapeten upp så att den går runt hörnet med någon cm.
 14. Strömbrytare, vägguttag osv finns det i nästan varje rum. När du ska tapetsera vid dem så bryter du strömmen och sedan tar bort skyddsplattan. Tapetsera sedan över allt. Det är mycket enklare att skära bort rätt del sedan än att försöka räkna ut detta innan våden sätts upp.
 15. Lim ska inte pressas ut i skarvarna och därmed komma på tapetens framsida. Skulle detta dock inträffa gäller det att så snabbt som möjligt att ta bort detta lim med hjälp av rent vatten.
 16. Efter det att alla våderna är uppsatta så ska allt få torka i lugn och ro. Dock ska du se till att aldrig stänga dörren till ett rum som tapetserats. Det ska vara ventileras samtidigt som det håller normal rumstemperatur.

Skulle det vara så att du känner dig tveksam inför en tapetsering är tipset att du pratar med dem du köpt tapeterna av. Här kan du ofta få svar på dina eventuella frågor. Kom ihåg att det är mycket enklare att fråga innan tapetseringen görs än efter.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.


Följ oss på Facebook