Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Behövs bygglov?

Det är vanligt att ett bygglov krävs innan många förändringar får göras på ett hus. Vi ska här försöka titta lite närmare på när man behöver bygglov och vad som kan göras utan att ett sådant krävs.

Kom ihåg att detta är generella exempel. Är du tveksam bör du därför verkligen kolla upp med kommunen om du behöver ett bygglov eller ej. Skulle det vara så att man bygger något som det krävs bygglov för finns det nämligen risk att man under de närmaste 10 åren får återställa det man gjort ifall kommunen inte anser att bygget är godkänt. Så om du tror att det finns risk ta därför upp det hela med kommunen på förhand för att slippa eventuella bekymmer.

Bygglov behövs för

Bygger man en ny byggnad eller gör en tillbyggnad krävs det bygglov. Ökar bostaden sin volym och det är åt vilket håll som helst räknas detta som en tillbyggnad. En källare som inte skulle synas utåt kräver alltså bygglov.

Ska en byggnad användas för något som skiljer sig markant från det tidigare användningsområdet krävs det ett bygglov. Ta till exempel ifall du ska konvertera en ladugård till en bostad så krävs det bygglov för detta även om det inte är något som direkt kommer att märkas på utsidan.

Det krävs även bygglov om man vill väsentligt ändra saker som ett plank, en mur eller ett upplag.

Har du tröttnat på utseendet på dit hus och vill ändra färg eller byta från en typ av fasad till en annan kan också detta kräva ett bygglov. Detta beroende på vilka förändringar som ska göras och i vilket område.

Har du sedan tidigare en altan som du tänker glasa in kommer det att krävas ett bygglov. Självklart krävs det också ett bygglov om du vill bygga upp en helt ny altan.

Vad får man göra utan bygglov

Det du alltså får göra utan bygglov är mindre förändringar. Detta kan vara att ändra utseendet på insidan av huset. Vill du måla om ett rum eller lägga ett nytt golv krävs det alltså inget bygglov.

Ett litet intressant undantag är utomhus där du får sätta upp en mindre byggnad utan bygglov. Dessa kallas för friggebodar och får vara max 15 kvm stora och som högst 3 meter höga.

Vissa förändringar i huset som att t ex installera bergvärme kräver inget bygglov men det kan istället krävas att man skickar in en bygganmälan till kommunen.

Tänk bara på att som vi tidigare skrev att inte ta onödiga risker. Är du osäker på något du tänker göra så ring, maila eller ta kontakt med din kommun på något annat vis och fråga dem. På kommunens hemsida ska det finnas information om vem som du ska vända dig till.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.


Följ oss på Facebook