Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Att tänka på när du anlitar hantverkare

Om du ska anlita en hantverkare av något slag kommer du  snabbt att märka att det finns många ute på marknaden. Om du då på ett snabbt  och enkelt vis vill anlita någon som med största sannolikhet är bra är ett tips  att prata med vänner, arbetskamrater, grannar eller andra du känner på något  vis som du har förtroende för. Ofta har de använt sig av någon hantverkare  tidigare och då kommer du att kunna få en antingen bra omdöme eller dåligt om  dem. Visar det sig då att de utförde ett bra arbete är sannolikheten även stor  att de kommer att göra det hos dig.

Känner du inte någon som kan ge dig ett tips om bra  hantverkare så finns det en del webbplatser som kan tänkas hjälpa dig med  detta. Tre exempel på detta är Servicefinder.se, Hantverkare.se och Brabyggare.se. Detta är sajter där du  lägger upp det jobbet du vill ha utfört och sedan kommer att bli kontaktad av  hantverkare som är intresserade av att utföra arbetet. Alla dessa är  kontrollerade av sajterna när det gäller exempelvis f-skatt, deras  kreditvärdighet och om de är svartlistade eller ej. Efter detta är det bara att  välja ut den hantverkare som du känner mest förtroende för.

Saker att tänka på när du anlitar en hantverkare

Det finns alltid en risk att konflikter uppstår när en  hantverkare anlitas till att utföra något jobb. Det behöver inte vara så att  någon vill illa utan ett enkelt missförstånd kan ligga bakom det hela. Därför  gäller det att tänka igenom en del saker innan och även utföra vissa saker.

 

Det allra första är att tala med den hantverkare som du  tänker anlita. Se till att du får en bra känsla för personen som ska utföra  arbetet och att ni förstår varandra när det gäller vad som ska utföras.
  Kolla upp att hantverkaren har en F-skattsedel.

Referenser är alltid bra, be därför om att få dessa och ring  upp kolla dem.

Begär att få en skriftlig offert. Allt som du ska  betala  bör finnas med i denna offert.  Annars finns stor risk för konflikter. Även hur lång tid som projektet tar ska  vara inskrivet. Skulle inte projektet avslutas i tid skrivs här in vad som då  inträffar.

Är det fast eller rörlig pris för arbetet? Bra att veta är  att det ofta är dyrare ifall du vill ha ett fast pris. Detta då hantverkaren  måste lägga på en säkerhetsmarginal ifall något oförutsett inträffar.  Säkerheten för dig är dock större.

Skriv ett avtal

När en hantverkare anlitas till ett arbete är det en mycket  bra idé att skriva ett skriftligt avtal. Detta blir viktigare ju större själva  renoveringen är. Om det bara är en kran som ska bytas är det inte lika viktigt  med ett avtal som ifall ett helt badrum ska bytas.

Risken finns alltid där att en renovering inte flyter på som  det är tänkt. Det kan vara i form av förseningar eller att det blir dyrare än  vad som var planerat.

Ett avtal sätter då upp reglera för vad du och hantverkaren  förbinder sig att utföra. Flyter renoveringen på bra kommer avtalet inte att  behövas användas. Dock om negativa saker inträffar så är det bra att ha ett  avtal som klart och tydligt säger vad som gäller. Ett tips för dig som ska  skriva ett avtal är att titta in på Konsumentverket som skriver om avtal och även har mallar som kan användas.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.


Följ oss på Facebook