Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Måla köksluckor

I en annan artikel skrev vi att man för en förhållandevis billig kostnad kan byta ut köksluckorna för att skapa en snygg förändring av ett existerande kök. Men det är inte säkert att du behöver byta ut dina luckor alls utan kan skapa en liknande förändring på ett ännu billigare sätt. Detta genom att måla luckorna.

Självklart krävs det då att luckorna har en design som du gillar men om detta är fallet går det utan problem att måla om dem. Jag har personligen själv gjort detta med bra resultat och då ska sägas att jag absolut inte på något vis är en händig person.

Om du för tillfället har platta köksluckor är detta också ett tillfälle då du enkelt själv kan sätta på dekorlister om du så önskar. Detta innebär lite mer jobb men något som ska kunna klaras av. Du kan också utan problem byta ut handtagen mot några andra snyggare.

Hur man går tillväga

Det är enkelt att måla om köksluckorna om man gör allt i rätt ordning och på ett korrekt vis. Ta det lite lugnt så ska det inte vara några bekymmer. Här kommer en snabb lista över hur du gör.

  1. Det allra första steget är att lyfta av luckorna från stommarna. Det går att måla dem sittande uppe men det är svårare och är bara att rekommendera ifall du är duktig och inte har tänkt att göra några större förändringar. När du tar ner luckorna gäller det att vara noga så att inget går sönder.
  2. Tvätta sedan av luckorna så att färgen har en bättre möjlighet att fästa. Luckor i ett kök har ju en tendens att bli smutsiga med tiden. Tvätta gör du med målartvätt. Beroende på typ av tvätt får du antingen torka av luckorna efter eller sköter det sig självt. Viktigt är iaf att de får torka helt och hållet.
  3. Ska du byta handtagen och de nya inte passar in exakt i de gamla spåren är det nu som det är dags att spackla för de gamla skruvhålen. När spacklet sedan har torkat slipar du det jämnt med sandpapper. Slipa i den riktning som du tänkt måla. När detta är gjort mäter du noga ut var de nya hålen ska sitta och sedan borra upp dem. Viktigt är här att mäta rätt för dels ska hålen passa men även sitta rakt. Har du flera kökslådor t ex där handtagen ska bytas är det ju inte speciellt snyggt om de inte sitter i en rak linje.
  4. Det första steget i själva målningen är att grundmåla luckorna. Detta gör man då köksluckor ofta får utstå en ganska stor mängd med våld. Grundmåla gör man med en oljeburen eller vattenburen snickerigrundfärg. Vill du att ytan ska vara så slät som möjligt passar det att använda en filtrulle eller en roller av skumgummi. Ett bra tips är att grundmåla luckorna två gånger.
  5. När du sedan målar köksluckorna med den tänkta färgen är det en fördel om du sprutmålar dem för bästa resultat. Detta är dock inget nödvändigt utan du kan måla dem med roller eller pensel om du så önskar. Tänk bara på att resultatet blir lika olika beroende på ditt val. Du använder här bara en vanlig snickerifärg. Viktigt är bara att se till att färgen du väljer klarar av att du torkar av den med vått trasa.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.


Följ oss på Facebook