Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Checklista till nytt kök

Oavsett om du själv ska göra om köket eller anlita någon kunnig person så bör du börja med att göra en köksskiss med mått osv som du måste ta hänsyn till. Vi ska här lista ett antal olika punkter som du ska ha i åtanke.

 1. Det allra första steget är att mäta upp storleken på köket. Mät längd, bredd och höjd.
 2. Kontroller hur breda och höga fönster och dörrar är. Glöm inte bort att inkludera lister. Rita sen i dem på rätt plats. Du ska även mäta hur högt fönster sitter från marken.
 3. Markera upp åt vilket håll som fönster och dörrar öppnas åt.
 4. Om det existerar en murstock i köket ska denna också ritas in.
 5. Alla fönsterbrädor och element ritas in för att de sedan inte ska komma i vägen för något annat.
 6. Om du väljer att rita köket själv planera in då så att det finns tillräckligt breda passbitar mot väggarna. Detta för att lådor och luckor ska kunna öppnas ordentligt utan att slå i väggarna eller element osv. Väggarna kan vara sneda. Det är även inte bara luckor som ska kunna öppnas utan också vitvaror.
 7. Om köket du ritar ligger i en vinkel behövs det ett par passbitar på vardera sida av hörnet i vinkeln. Finns det lådor nära hörnet krävs det passbitar på 60-70 mm. Detta för att lådorna ska kunna dras ut ordentligt utan att slå i handtagen på andra sidan.
 8. Var finns VVS och ventilation idag? Detta ritas sedan in på ritningen. Vattenrör går att dra i princip som man vill. Men att ha skarvar inbyggda i vägg eller golv är inte godkänt. Avloppsrör kan dras i sockelhöjd under köksskåpen. Socklarnas höjd är normalt 15 cm. Ett avlopp behöver ett fall på 1 cm per meter.
 9. Om du ska ändra om planlösningen helt eller flytta köket till ett annat rum måste du kolla upp om du kan dra VVS. Är golvet gjutet är det svårare än om det är ett träbjälklag.
 10. Ska köksfläkten flyttas på ett sådant vis att imkanalen behöver omplaceras? Om detta är fallet är det enklast om det finns en vind över köket. Då är det inte något större problem att dra om rören. Sedan ska man bara komma ihåg att effekt tappas för varje meter rör och krök. Därför ska målet vara att ha röret så kort som möjligt.
 11. Arbetsyta är något som det är svårt att få för mycket utav. Försök därför att planera in mycket av denna varan i ditt kök. Det behövs t ex mellan 80 - 120 cm arbetsyta mellan spisen och diskhon som arbetsyta för matlagning och bakning.
 12. Bredvid diskhon och spisen behöver det även avställningsytor på 40 - 50 cm.
 13. Försök att planera in en avställningsyta nära kylskåpet då det är väldigt smidigt när mat ska plockas in och ur.
 14. Det gäller att se till att tillräcklig plats finns för sopsortering.
 15. Ett bra tips om du vill skapa en känsla av utrymme i köket är att placera kyl, frys och höga skåp så långt in som möjligt. Står de t ex precis innanför dörren är risken att rummet känns trångt.
 16. Om du ska ha ett matbord i köket gäller det att planera in ordentligt utrymme för ett sådant. Ett köksbord är ofta mellan 80 - 100 cm brett. För att det inte ska kännas trångt sen så är rekommendationen att det finns 80 cm utrymme vid varje sida. Det går alltså åt en cirka 2,5 meter för matplatsen. Tänk även på att du ska kunna tillaga mat i köket även om det sitter personer vid bordet.
 17. Ska någon vägg rivas gäller det att noga kolla upp att denna ifall den är bärande. En icke bärande vägg kan man slå ner utan problem. Men en som är bärande kräver mer arbete då vikten måste ledas om. Något enbart kunniga personer bör utföra.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.