Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Budgetera köksrenovering

Innan man ger sig på att renovera något gäller det att räkna på kostnaderna. Gör man inte detta riskerar allt att bli mycket dyrare än vad man tänkt. Risken är då att man inte har råd att slutföra arbetet eller att man får kompromissa på fel saker. Här ska vi titta lite närmare på olika saker som du bör tänka på när det gäller en budget.

Det allra första du ska göra är att fundera igenom hur mycket pengar som du kan lägga på en renovering. Denna summa som du här kommer fram till ska du sedan se till att hålla. Kom bara ihåg att det är mer kostnader än vad man lätt tänker på när det gäller att renovera ett kök. Det ska t ex ofta betalas för golv, kakel, målning, vitvaror och arbetskostnader också.

Kostnad för hantverkare

Vad det kostar att montera själva köket ska du kunna få ett fast pris på. Annat arbete som el, VVS och kakling utförs normalt på en löpande räkning. Men bara för det är så betyder inte det att du inte kan få en uppfattning om vad det kostar. Fråga den tänkta hantverkaren om vad det kommer att kosta på ett ungefär. Något du ska ha i åtanke är att inte enbart välja hantverkare efter deras pris utan även ta hänsyn till deras rekommendationer. Dåligt utfört arbete kommer att innebära att köket inte blir så snyggt som det kan bli plus att det även finns stor risk att totalpriset på sikt går upp då du måste göra reparationer eller liknande.

Köksgolv

För att räkna ut vad golvet ungefär kommer att kosta gör du så här. Du tar bredden x längden x pris/kvm. Det är även möjligt att du behöver lägga in något under golvet vilket kan kosta några hundra kronor. Allt självklart beroende på vilket typ av golv du väljer. Golv kan variera kraftigt i priset. Säg allt från 100 kr/kvm upp till många hundralappar per/kvm. Generellt bör du välja ett golv av god kvalitet då det i ett kök blir mycket slitage. Sen bara för att du ska välja ett bra golv behöver inte detta betyda att det behöver vara jättedyrt.

Kakel

Själva uträkning för hur mycket kaklet kostar görs på exakt samma sätt som för golvet. Priserna på kakel är som för golv starkt varierande. Allt från 100 kr/kvm upp till 600 kr/kvm eller mer. Enkla vita kakelplattor kostar t ex inte speciellt mycket att sätta upp. Du får sedan lägga till ungefär 1 000 kr för fästmassa och fogmassa. Anlitar du en plattsättare behöver han normalt 6 - 12 timmar på sig för att utföra arbetet i ett kök som är normalt stort.

Målning och tapetsering

Detta brukar på det stora hela inte bli den stora kostnaden när man fixar till ett kök. Men räkna med att färg kostar runt 30 - 50 kr/kvm. Tapeter är normalt dyrare och de allra billigaste börjar på en cirka 30 kr/kvm. Men detta är alltså de billigaste och vill du ha några andra kan priset lugnt dra iväg till det dubbla.

Vitvaror

Vitvaror är en ganska stor kostnad vid ett byte av kök. För en kyl och frys kan du räkna på en kostnad från cirka 4 000 - 10 000 kr per enhet. Ofta har de stora kedjorna erbjudanden där de säljer kyl och frys i paket vilket gör det hela billigare.

En spis med ugn börjar på runt 5 000 kr och sedan uppåt beroende på typ, märke osv. En diskmaskin 3 000 - 10 000 kr. Köksfläktar kostar från några hundralappar upp till ca 7 000 kr. Vidare behöver man också ofta en ny mikrovågsugn och en sådan kostar i från någon hundralapp upp till cirka 2 000 kr för en fristående. Vill man istället ha en inbyggd kostar den från 2 000 kr och upp till cirka 6 000 kr.

Som du märker varierar priserna väldigt mellan de billiga och de dyra alternativen. Väljer du de billigare alternativen kommer det hela att kosta cirka 18 000 kr om du köper en av varje. Väljer du istället de dyrare produkterna kan totalsumman hamna över 50 000 kr. Det är alltså en väldig skillnad i priser vilket man verkligen ska tänka på. Vitvarorna är ett område där du både kan spara pengar och spendera dem friskt beroende på din budget. Sen har vi här inte tittat på priser för de allra finast grejerna då dessa ofta kostar ännu mycket mer.

Demontering av kök

Ska du hyra in folk till att demontera ett kök kommer detta självklart att kosta pengar. Det du istället kan göra är att utföra arbetet själv vilket sparar dig pengar. Är köket som ska bytas ut fräscht och går att montera ner helt kan du överväga att lägga ut en annons. Då kan du ofta få hjälp av köparen att montera ner det plus att du själv slipper att köra det till sortergården. Samma sak gäller för dina vitvaror.

Oförutsedda utgifter

Normalt när man utför ett arbete av detta slag så uppkommer det några oförutsedda utgifter. För därför in i budgeten ett utrymme för detta så att du inte åker på några större otrevliga överraskningar. Det kan t ex vara så att det är något problem vilket gör att elektrikern får jobba några extra timmar. Alla sådana extra saker kostar pengar.

Göra saker själv

Köper du t ex ett kök som du själv klarar av montera eller om du kan lägga kakel själv så sparar du självklart en massa pengar på att inte anlita någon. Det är enbart att arbeta med elen som man inte får göra själv om det inte finns godkänt certificering. Se bara till att du är säker på vad du gör för det är dyrt att hyra in någon för att både reparera det du gjort plus att slutföra arbetet.

Hur du ska göra

Som sagt var ska du först av allt bestämma dig för exakt hur mycket pengar som du kan spendera på renoveringen. När du väl har gjort detta är det dags att kolla upp de olika alternativen. Titta runt ordentligt och gör sedan en avvägning på var pengarna ska spenderas. Kanske väljer du t ex att lägga lite mer pengar på ett golv och istället drar ner på kostnaderna för kyl och frys. Hur du prioriterar är din egna sak men tänk bara på att hålla budgeten.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.


Följ oss på Facebook