Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Välja typ av entreprenad

Självklart kan man bygga ett hus helt själv men detta är inte speciellt vanligt utan oftast läggs arbetet ut på entreprenad. Sen finns det lite olika typer av entreprenad att välja mellan och det är dem vi ska titta lite närmare på här. Men rent generellt kan man säga att det är hur mycket man vill arbeta själv och sina kunskaper som styr hur mycket som läggs ut.

Totalentreprenad

Detta är det enklaste och oftast smidigaste valet. Att välja totalentreprenad betyder i princip att du väljer ut vilket hus som ska byggas, vem som ska bygga det, var huset ska byggas och sedan har entreprenören ansvaret för att det byggs som planerat.

Självklart är det inte riktigt så enkelt utan det kommer ju alltid uppstå frågor längs med vägen men detta är den form som kräver allra minst insats från ens egna sida. Det är byggaren som tar hand om allt annat än det som du verkligen måste vara med och besluta om. Detta är den vanligaste formen av entreprenad.

Generalentreprenad

Detta är ett val för dig som mer är ute efter att få till ett helt eget hus. Väljer du generalentreprenad så anlitas först en arkitekt för att rita huset och sedan väljs en entreprenör för att bygga huset. Detta är ganska likt totalentreprenad med skillnaden att det är en arkitekt som ritar huset och du därmed själv kan bestämma exakt hur det ska se ut. Sedan har byggaren hand om att fixa till resten och det är den delen som är lik totalentreprenad.

Delad entreprenad

Detta är bara ett val för dig som är beredd att lägga ner ordentligt med tid på husbygget. För det är nämligen så att ifall det inte bara finns en entreprenör så blir det automatiskt husägaren som får ta det stora ansvaret. Du kan dela upp arbetet själv exakt som du vill och anlita en person för att fixa tak, en för att lägga gräsmattan, en för att gjuta grunden osv.

Nackdelen med att själv ta ansvar är att det kommer att krävas väldigt mycket tid då du själv måste ha kontakt med alla som ska komma och arbeta på huset och se till att de kan utföra sitt arbete. T ex går det ju inte att bygga en skorsten innan det finns något tak på huset. Alltså måste arbetet planeras noga så att hantverkarna inte står där utan möjlighet att utföra sitt jobb. Något som skulle kosta pengar för dig.

Fördelen är ju den ökade kontrollen då det är du själv som bestämmer exakt vem det är som ska utföra arbetet på ditt egna hus. Har du sedan själv stora kunskaper som byggare kan detta vara vägen att gå ifall du har tänkt att göra stor del av arbetet själv och bara ta in experthjälp för t ex el och avlopp.

Något man dock ska veta är att ifall man inte gör stor del av arbetet själv så är risken att det inte blir billigare än totalentreprenad. Anledningen till detta är att byggföretagen ofta har mycket bättre avtal med de lokala hantverkarna än vad du har möjlighet att få till.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.


Följ oss på Facebook