Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Välja / Köpa tomten

En väldigt central del för dig som tänker bygga ett hus är självklart tomten. Är den inte bra eller ligger i ett dåligt område kommer troligen bostaden inte att bli alls som önskat.

Området runt

Det första du ska göra när du funderar på att köpa en tomt är att titta runt rent allmänt på platsen. Nu förutsätter vi att du från första början har bestämt dig att du kan tänka dig att bo i samhället eller platsen där du tittar på tomten.

Det första intrycket man får ska man alltid ta till sig då detta ofta stämmer väldigt bra. Sen ska man självklart inte helt utesluta något ifall det känns lite fel från början.

Känns det rätt efter att man tittat runt lite finns det ett antal frågor som måste få svar innan man köper tomten. Det är t ex;

  • Vilka byggtillstånd som ges på tomten.
  • Hur bebyggelsen ser ut runt omkring eller kommer att se ut i framtiden om det är ett nytt område
  • Verkar grannarna bra.
  • Hur nära från tomten är det till kommunikationer som t ex tåg, buss osv.

Detta är några av grejerna man ska fundera på innan man beslutar sig för en tomt. Om området är tänkt att byggas ut och vad som gäller när det kommer till bygglov kan man få reda genom att ta kontakt med kommunen.

Hur ser tomten ut?

Det är inte bara var en tomt ligger som avgör ifall den passar eller ej. Hur tomten ser ut är viktig dels för huset som ska byggas men även för trädgården.

För själva bygget är det viktigt att veta vilken typ av mark som tomten består av då detta kommer att påverka vad som kan byggas och hur bygget ska gå till.

Är det exempelvis mycket berg kommer det troligen krävas att man spränger för att få utrymme för det önskade hus. Är marken väldigt blöt blir det extra viktigt att ha en bra dränering. Lutar tomten mycket påverkar detta tillvägagångssätt. Summan är iaf att en tomt som har sämre kvalitet när man tittar på själva marken riskerar att bli mycket dyrare att bygga på.

Andra faktorer som man ska tänka på är även hur det ser ut precis bredvid tomten. Finns det en skog precis bredvid och hur ställer du dig till detta? Från vilket håll kommer solen?

Markera upp för perspektiv

Det är ofta nästan omöjligt att förstå hur det kommer att se ut innan huset är byggt. Därför är det ett bra tips att markera upp var bostaden ska stå. Detta gör att man får en bra överblick och därmed kan tänka sig in hur det kommer att se ut när allt är klart. Kanske kommer man då på att allt behöver flyttas lite.

Avlopp, el osv

Sedan är det andra saker som ska kopplas in till ett hus som man också bör ha i åtanke. T ex ska ju vatten och el dras in till en bostad och det gäller att dessa ledningar och rör läggs på ett smart sätt. Dels skiljer det i kostnad beroende på hur långt indragningen ska vara. Tänk även på eventuella framtida utbyggnader vilka inte bör vara där man lägger rör osv då de isf troligen måste flyttas vilket riskerar att kosta mycket.

Budget

När du tittar på en tomt måste den räknas med i budgeten. Inte bara priset på själva tomten utan dess påverkan av den totala kostnaden. Är det t ex så att du hittar en underbar tomt som kommer att kräva extra pengar för att bygga på måste man se till att ha råd med detta. Annars måste man troligen fortsätta att leta efter rätt ställe att bygga på.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.


Följ oss på Facebook