Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Välja hustillverkare

Att bygga ett hus är av förklarlig anledning ett väldigt stort och viktigt projekt. Därför är det mycket viktigt att man väljer en hustillverkar som verkar kunna leverera exakt det du önskar dig till ett bra pris.

Råkar du välja en hustillverkare som inte är bra alls kan bygget bli en mardröm. Viktigt att tänka på är att det inte bara är själva huskonstruktionen som är viktigt utan en bra hustillverkare ska vara tydliga när det gäller själva kontraktet.

Det finns alltid en risk att något går fel och då gäller det att kontrakt är skrivna på ett korrekt vis så att det enkelt går att klarlägga vem som har ansvar för vad.

Budgeten avgör

Budgeten man har för sitt husbygge är en central faktor när en hustillverkare ska väljas. Har du full koll på denna kan du sätta upp en prioriteringslista och sedan använda denna för att leta efter någon tillverkare som kan leverera allt eller så mycket som möjligt inom budget.

Faktiska kostnader

Sedan gäller det att ta reda på vad de faktiska kostnaderna blir. För det kan mycket väl vara så att det priset de lämnar är ett utgångspris där enbart det mest grundläggande ingår. Kolla därför noga upp exakt vad en viss hustillverkare erbjuder i sitt förslag.

Exempelvis om man bygger ett lösvirkeshus finns det stor risk att inte innergolv, innerdörrar osv är med i offerten. Sen bara för att de är med behöver det inte betyda att de är av den standarden du önskar. Ofta är det så att allt från kakel, kök, golv, fönster m.m är av en ganska enkel standard i den offerten som en hustillverkare lämnar. Sedan om man vill ha andra grejer får man helt enkelt göra de tillvalen vilket självklart ökar på kostnaderna.

Därför är det du ska jämföra vad det slutliga priset blir när allt är pålagt så att huset blir exakt som du själv vill att det ska vara.

Gör besök och kolla referenser

Efter det att du har fått in offerter från olika tillverkare och funderat igenom vilka som kan vara intressanta är det dags att boka in besök hos dessa. Genom att träffa tillverkarna kan du för det första få en bra inblick i hur ett samarbete skulle kunna bli. Trivs du inte alls på ett personligt plan är detta inte något bra för de framtida affärerna.

Känns det som tillverkarna är bra blir nästa steg att kolla upp deras referenser. Bra är att t ex surfa runt lite på nätet och se vad olika personer har skrivit om tillverkarna. Kom bara ihåg att det ofta är så att folk är lite extra negativa är de skriver något på Internet. Därför ska du inte ta för stor hänsyn till vad en person skriver om någon tillverkare. Är det dock så att många skriver att något inte är bra bör man fråga sig varför de gör detta.

Ofta finns det visningshus som du kan besöka för att få en bra överblick hur ditt eller ett liknande hus som denna tillverkare har gjort ser ut. Referenser går att få till andra personer som har anlitat tillverkarna och det är absolut en idé att kolla med dessa innan ett beslut tas. Gör man ett bra jobb att kolla upp tillverkaren minskar risken för problem senare vilket ju är viktigt eftersom investeringen är mycket stor.

Förhandla

Bara för att en hustillverkare säger att bostaden skulle kosta X antal kronor finns det inget som säger att detta är det priset man måste betala. Ofta finns det utrymme för förhandlingar. Kanske kan du få lite tillbehör med i priset eller får du ner totalpriset. Värt att testa kan det absolut vara.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.