Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Skriva avtal med husleverantör

När processen med att välja ut vilken hustillverkare som ska väljas är klar är nästa steg att skriva ett kontrakt. Här är meningen att få till ett avtal som bägge parterna är nöjda med och detta gäller inte bara under själva byggnadsperioden utan även efteråt. Eftersom avtalen kan variera är det viktigt att läsa igenom alla punkterna innan något skrivs under. På detta vis kan man försäkra sig om att allt finns med när det handlar om byggnationen och vad som händer ifall något oförutsett inträffar. Innan du har skrivit under avtalat finns det fortfarande chans att förhandla med tillverkaren, efter underskrift går det inte alls på samma sätt.

Specificera Ett hus består av massor av delar både på insidan och utsidan. I avtalet ska alla dessa delar vara specificerade och detta gäller allt så som material, mått och modell. Skulle något inte vara med i avtalet ingår detta inte i bygget. Sen kan det självklart vara svårt att komma på ifall något saknas men att fundera över det hela är alltid en bra idé.

I avtalet ska det även finnas tidsangivelser som säger när bygget ska börjas och vara klart. Finns inte sådant är det lätt att det hela drar ut på tiden. Hur betalning ska ske är detta också en sak som är med på listan över saken som ska vara med i avtalet. Det vanligaste är att betalning sker löpande under bygget efter det att något är klart. Man ska inte betala för en massa saker i förväg.

Bindande

Ett avtal om en byggnation ska skrivas under skriftligen och därmed blir det bindande för båda parterna. Av denna anledning är det viktigt att ha finansieringen klar innan något skrivs under. Banklån ska vara helt klart. Skulle det vara så att det krävs att flera avtal skrivs med olika entreprenörer som ska jobba på bygget är samordningen av detta något husägaren har ansvaret för.

Ansvar

En mycket viktig del i ett avtal om husbygge är vilket ansvar de olika parterna har. Vad händer t ex ifall bygget inte blir klart i tid eller ifall felaktigheter uppstår under byggnationen, vad händer ifall byggnaden inte klar besiktningen m.m. Om du skulle ändra dig och vill ändra eller lägga till något i konstruktionen vad kommer då att hända? Har du möjlighet att häva köpet innan byggstart?

Garantier är något som också regleras genom avtalet. Detta är viktigt då det inte är säkert att alla fel upptäcks direkt utan det kan ske i efterhand.

Underleverantörer

Anlitar hustillverkaren folk lokalt vilket inte alls är ovanligt då det inte är säkert att de gör hela jobbet själva är det intressant att även titta över de avtalen som hustillverkaren har med dessa underleverantörer. Det ska även finnas skrivet hur olika tvister ska lösas. T ex om de ska lösas genom en skiljeman eller i allmän domstol.

Besiktning och byggherre

Det är ofta så att husägaren själv står som byggherre. Då blir det säljaren som har ansvar för att godkänna byggnationen, med eventuell hjälp av en besiktningsman.

Avtalet ska ange när byggnationen anses vara klar och besiktningen ska utföras. Det är denna besiktning som står som grund för att avtalet anses vara uppfyllt från tillverkarens sida eller ej. Det är bra att välja en besiktningsman själv då man på detta vis kan vara säker på att besiktningen utförs opartiskt.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.


Följ oss på Facebook