Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Pantbrev vid husbyggnation

Som du kunde läsa i artikeln om byggnadskreditiv är det dags att omvandla ett sådant till ett vanligt bolån när byggnad är klar. För att kunna göra detta krävs det att du tar ut pantbrev på bostaden. Ett pantbrev är en inteckning vars användning är att stå som säkerhet både vid botten och topplån hos de olika långivarna.

Pantbrevets syfte

Det är Lantmäteriet som har hand om hanteringen av pantbreven och det sköts enbart digitalt numera. Pantbrev tillhör en fastighet vilket innebär att alla sådana överlåts i samband med en fastighetsaffär.

Det som långivaren gör när någon vill låna på en bostad är att ta dessa pantbrev som säkerhet för lånet. Den summa som det ska lånas på måste vara minst den summan som pantbreven är utställda på. Lånar man mindre kommer fortfarande hela pantbrevet att tas som säkerhet av långivaren. Vill man låna mer än vad pantbrevet ligger på måste ett nytt sådant tas ut och då krävs det att husvärdet är tillräckligt högt för att detta utrymme ska finnas.

Långivaren som innehar ett pantbrev har sedan rätt att kräva ut det beloppet som anges i detta brev ifall huset är belånat till max vid en försäljning. Det går därför inte att sälja ett hus och sedan betala av andra skulder och låta bolånet ligga kvar. Den stora fördelen med detta system är att det är så säkert det går för långivarna vilket innebär att räntenivån är bra på dessa lån.

Det kostar att skaffa pantbrev

Det är inte gratis att ta ut ett pantbrev vilket tyvärr är värst för dig som bygger ett hus. Köper man ett gammalt hus finns det där normalt pantbrev redan tagna vilket innebär att man inte behöver höja dem med speciellt mycket. Men för ett helt nybyggt hus finns det inte några pantbrev alls sedan tidigare. Detta innebär att du kan åka på att betala en ganska stor summa. Kostnaden för att skaffa ett pantbrev är nämligen 1,5 % av själva värdet plus en inskrivningskostnad. Vill du alltså skaffa ett pantbrev på 2 miljoner kronor kommer detta att kosta dig över 30 000 kr.

Den långivare som du väljer att använda hjälper normalt till att fixa pantbrev åt dig.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.


Följ oss på Facebook