Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Finansiera ett husbygge

Har man pengar så att man själv kan betala allt kontant är detta av förklarlig anledning det allra billigaste sättet att finansiera ett husbygge. Men det är väldigt få som kan göra detta vilket innebär att man behöver låna pengar. Det lån som då kommer på frågan är ett byggnadskreditiv. Detta är ett lån där långivaren betalar ut pengar till de företag som jobbar med bygget av huset utifrån fakturorna.

För att få ett lån av detta slag krävs det att du själv gör en kontantinsats. Varje extra krona man kan betala i insats kommer att göra själva lånet billigare.

Låna för tomten

När en tomt ska köpas vilket normalt är det första steget så tar man ut ett vanligt fastighetslån vilket i princip är samma sak som ett bostadslån. Räntan är förhållandevis låg på dessa lån och amorteringstiden går att få på många år. Eftersom det inte ger något att ta ut ett lån på en tomt utan att veta ifall man kan bygga något gäller det att se till att man även får låna mer pengar till själva bostaden.

Räkna på alla kostnader

När man bygger ett hus är det enkelt att fastna i ett tänk som innebär att man bara ser på kostnader för själva byggnaden av huset. Men detta är inte alla kostnader utan det tillkommer flera andra vilka man måste budgetera med för att allt ska stämma.

Lista på kostnader

  • Husbyggnation
  • Anslutning av el, vatten, avlopp, tele
  • Markbearbetning
  • Inköp av tomt
  • Lagfarter o pantbrev
  • Interiören som möbler, porslin, gardiner osv.

Som du ser är det ganska många saker som kommer att kosta pengar innan ett hus är klart och dessa måste man räkna med. Sen kan du även vara säker på att det kommer att tillkomma kostnader som vi inte här har med. Se därför till att ha räknat med ett ordentligt utrymme för oförutsedda utgifter för dessa kommer alltid.

Bestäm en maxgräns

Det är väldigt enkelt att man dras med när man funderar på att bygga ett hus och vill göra det lite extra fint. Detta i sig är det inget fel på då det självklart är viktigt att en bostad som man bygger och tänker bo i under många år blir så bra som möjligt.

Men ännu viktigare är att se till att det finns en ekonomi som stödjer detta. Se därför till att bestämma en maxkostnad som allt får kosta. Detta ska vara det man har råd att betala för att få ett helt färdigt hus som max. När denna summa är fastställd gäller det sedan att försöka få ut så mycket som möjligt för pengarna. Är det dock så att något kommer att kosta mer än vad man har råd med får man skippa detta eller dra ner på kostnaderna på något annat ställe för att få råd.

Det är aldrig värt att sätta sig i en skuldfälla för att få ett lite finare hus. Då är det bättre att vänta med att bygga huset eller att göra det på ett litet billigare sätt. T ex kan man ju bygga ett litet mindre hus från början som man sedan kan bygga ut när det finns pengar till det.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.


Följ oss på Facebook