Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bygga sitt egna hus

Det kan vara en stor dröm att själv bygga sitt egna hus och det är ju inte speciellt konstigt då det ju något man utan tvekan skulle kunna vara stolt över. Det är också så att man kan göra det allra mesta själv om man bara är tillräckligt händig. Här ska vi ta upp lite om vad man själv kan göra och vad man verkligen inte får göra,

Ett hus måste alltid följa Boverkets regler om hur utrymmen och byggnationer ska vara utförda. Reglerna styr hållfastighetskrav och kvalitetskrav som gäller för ett hus. Reglerna omfattar hygien, hälsa, miljö, bärighetskrav, stadga och beständighet. Det är kommunens byggnadsnämnd som har ansvar för tillsynen och det är därmed dem man ska vända sig till ifall mer information önskas.

Tänk på att det också finns regler för arbetsmiljön under ett bygge. Och är du själv och bygger ska dessa regler också följas för att minimera riskerna.

Exteriör och interiör

Även om ett hus är något mycket avancerat så är det faktiskt så att det själv går att bygga det allra mesta. Har man bara de tillräckliga kunskaperna kan man bygga grunden, resta väggar och tak osv själv. Sen behövs det ju ofta hjälp av andra personer för vissa grejer då det helt enkelt är omöjligt att utföra med bara två händer. Det är faktiskt så att du själv faktiskt få dra saker som vatten och avlopp. Kravet är bara att det utförs på fackmannamässigt vis.

Badrum

Vid bygge av ett badrum är det väldigt viktigt att arbetet utförs korrekt då det annars finns risk för t ex mögel. Men det finns faktiskt inga regler som säger att en amatör inte själv får utföra arbetet. Gör man det helt enligt reglerna är det ok men sen är frågan om man ska göra det oavsett.

För att en försäkring ska gälla måste bygget utföras enligt branschens regler. Väljer du att göra arbetet själv ska du därför noga dokumentera hela arbetet för att kunna visa att allt gjorts enligt reglerna.

Sen ska man verkligen vara säker på sig själv innan man ger sig på att bygga ett badrum själv då det som sagt gäller att allt är perfekt för att försäkringen ska gälla.

El

Är man inte certifierad som elektriker får man inte göra mycket mer än att byta ut en glödlampa. Därmed får man självklart inte dra elen själv i sitt hus ifall behörighet finns. Detta är något som inte många har och då är det bara att hyra in någon till att göra arbetet.

Hyra in hantverkare

Det finns andra saker som man också ska fundera på att hyra in hantverkare för att utföra. Andra sådana saker kan vara att gjuta grunden, vatten och avlopp och skorsten. Alla dessa saker är sådana vilka kommer att kosta väldigt mycket pengar att reparera ifall de inte blir korrekt gjorda från början. Är grunden t ex sned kan det bli katastrof för hela huset.

Besiktning och försäkring

Efter att huset är färdigbyggt är det dags att besikta bostaden. Detta är dels för att du själv ska få reda på vad som eventuellt är fel men även så är det så att de flesta försäkringsbolagen kräver att en inspektion utförs för att de ska gå med på att försäkra huset. Funderar du på att sälja huset behövs det också en god besiktning och dokumentation över hur huset har byggts.

Summering

Om man summerar det hela så går det faktiskt att göra i princip allt själv. Det är egentligen bara elen som inte får dras själv ifall inte rätt behörighet finns. Sedan är det så att vissa andra saker kan vara så komplicerade att det faktiskt är bättre att låta andra göra dem.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.


Följ oss på Facebook