Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån vid byggnad av hus

Som vi tidigare skrev är det ett byggnadskreditiv som man skaffar under tiden som ett hus byggs. Efter det att byggnaden sedan är klart omvandlar man detta till ett vanligt bolån.

Om du vill läsa mer om bolån är tipset att du besöker avdelningen som handlar om just bolån på vår låndel. Där tar vi upp det hela mycket grundligare än här. Vill du dock ha en kort förklaring kan du fortsätta att läsa denna artikel.

Kort om bolån

Ett bolån är det billigaste lånet som du kan skaffa. Anledningen till detta är att du har säkerhet i form av huset. Ett hus som också är mycket säkert i förhållande till annat då de inte brukar tappa något i värde med tiden. Jämför du med en bil exempelvis tappar den snabbt i värde medan ett hus ofta går upp i värde med tiden. Detta gör att det är lättare för långivare att låna ut pengar vilket innebär att ränta som de tar ut i behöver vara lika hög.

Botten och toppenlån

Ett bolån delas sen upp i topplån och bottenlån. Bottenlån får sträcka sig till 85 % av det totala värdet av huset. Summan över detta får man sedan ta ett topplån på ifall man inte har kontakter att betala de sista 15 %. Sen finns det heller inget som säger att en långivare måste erbjuda bottenlån upp till 85 %. Topplånet är ett betydligt dyrare lån varför man vill undvika det om möjligheten finns.

Rörligt eller bundet

Ett val man även ska göra är hur lånet ska bindas. Det finns två grundalternativ och det är att antingen ha lånet som rörlig vilket betyder att räntan bara binds på 3 månader. Det andra alternativet är att binda lånet på en lägre period och det är dessa lån som man brukar kalla för bundna. Här går det att välja från 1 år upp till cirka 10 år.

Rent historisk är det billigare med ett rörligt lån. Men nackdelen är att risken är större då räntorna kan stiga kraftigt om det är rörligt. Ett bundet lån har exakt samma ränta under hela bindningstiden oavsett vad som händer. Läs mer om bunden och rörlig ränta.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.


Följ oss på Facebook