Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Färdigställandeförsäkring

Den entreprenör som bygger ett hus åt en byggherre har skyldighet att teckna en fördigställandeförsäkring. Syftet med försäkringen är att en husägare ska ha sina kostnader säkrade ifall en entreprenör inte fullföljer sitt åtagna arbete.

Syfte

En färdigställandeförsäkring träder i kraft ifall en entreprenör av någon anledning får problem att klara av bygget av huset. Det kan exempelvis vara så att en entreprenör går i konkurs. Dock behöver det inte vara något sådant ekonomiskt som gör att det blir problem utan en entreprenör kan t ex bli sjuk och därmed inte har möjlighet att bygga klart huset enligt det undertecknade avtalet.

Om det är flera entreprenörer som jobbar med ett bygge ska alla ha en egen färdigställandeförsäkring. Försäkringen kan lämnas i form av en bankgaranti. Detta belopp ska isf garantera runt 10 % av entreprenadkostnaden. För detta är vad som anses vara en normal kostnadsökning ifall en viss entreprenör inte kan slutföra arbetet och någon annan istället måste kallas in.

Försäkringen täcker de kostnader som är förenade med själva fullföljandet av byggnationen. Skulle det vara fel och brister som upptäcks först senare vid en inspektion kan försäkringen täcka dessa ifall entreprenören har gått i konkurs.

Kolla upp

Ibland kommer kommunen att ställa krav på bevis att det finns en färdigställandeförsäkring och om det så är allt ju lugnt. Men om något sådant krav inte ställs är det viktigt att du själv kollar upp att en entreprenör har denna typ av försäkring. Kom även ihåg att bara för att någon säger sig ha en försäkring så innebär inte detta att det verkligen finns en sådan. Be därför att få se bevis på försäkringen.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.


Följ oss på Facebook