Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Byggfelsförsäkring

Det är obligatoriskt att ta ut en byggfelsförsäkring för varje byggherre innan ett husbygge påbörjas. Syftet är att försäkringen ska säkra upp till att arbetet görs enligt tillräckligt kvalitet. Detta även efter det att de obligatoriska egenkontrollerna och besiktningar utförts.

Försäkringen ger trygghet

Konsumentlagen ger den som köper in en byggnation från någon annan ett visst skydd. Men för att detta skydd ska bli lite extra tryggt har man infört en byggfelsförsäkring. En sådan försäkring ska tas vid ny- och tillbyggnader. Det kan vara så att den ibland inte behövs som för t ex ett fritidshus, men detta är inte säkert då byggnadsnämnden i kommunen kan kräva det.

Att man har valt att göra en byggfelsförsäkring obligatorisk är att ett husbygge kostar mycket pengar och ifall det då skulle bli problem riskeras väldigt mycket. Försäkringen är en engångsförsäkring och gäller sedan i tio år.

Försäkringen täcker väsentliga byggfel och träder i kraft ifall det inte finns någon annan försäkring för huset som täcker just denna typ av skada. Skulle det t ex vara så att en hemförsäkring täcker kostnaderna för skadorna kommer alltså inte byggfelsförsäkringen att träda i kraft.

Premie och utfall

Det är risken som försäkringsbolaget anser att bygget medför som avgör den premie som sätts på bygget. Det allra vanligaste är att premien blir en till två procent av byggkostnaden. Sen som för nästan alla andra försäkringar tillkommer det en självrisk vid eventuella skador. Denna självrisk kan vara runt 20 000 kr vilket betyder att skadorna ska vara ganska stora för att det ska vara värt något. Men det är heller inte för de små kostnaderna som försäkringen är tänkt utan ifall det är något stort fel som kan kosta väldigt mycket att reparera.

Bra att veta är att försäkringen inte följer personen som tagit ut den utan huset. Detta innebär att ifall huset säljs inom de tio åren som försäkringen gäller så följer den med till de nya ägarna.

Byggfelsförsäkring täcker inte allt

Även om det är en bra försäkringen täcker den inte allt. Det kan t ex vara så att man vill flytta ett hus och då täcker bara försäkringen fel som uppstår i själva flytten och inte de som fanns där sedan tidigare.

Bygger man själv huset måste man ta ut en byggfelsförsäkring men den kommer inte att täcka det jobbet som man själv har utfört. Detta är ett par exempel på när försäkringen inte gäller. Se därför till att läsa igenom villkoren ordentligt innan du skriver under försäkringen så att du vet vad som gäller.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.


Följ oss på Facebook