Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Garantibesiktning

Eftersom garantin i sin starkaste del för husägaren sträcker sig i två år är det absolut dags att göra en garantibesiktning när denna period börjar närma sig sitt slut. Viktigt att veta är en garantibesiktning måste utföras innan det att garantitiden går ut. Efter detta går det inte att hävda att garantin ska gälla utan det är då ansvarstiden som gäller istället.

Syftet med garantibesiktning

Att man gör en garantibesiktning är för att dubbelkolla att inga fel eller brister som kan härledas till entreprenörer har uppkommit i huset. En sådan besiktning gäller inte för de fel som framkommit i slutbesiktningen. Det är alltså bara nya fel och brister som tas med.

Eftersom entreprenören har ett så stort ansvar under garantiperioden är det ofta värt att priset då det är mycket enklare att få fel åtgärdade.

Vad ingår

Under garantibesiktningen gås hela huset igenom på samma sätt som under en slutbesiktning. Upptäckterna som besiktningsmannen görs noteras i protokollet. Besiktningsmannen ska vara oberoende och vara godkänd av Svenska Byggingenjörers Riksförbund och ha en ansvarsförsäkring. Vidare måste han ha tillgång till all dokumentation för att kunna se vad som är avtalat osv.

Fel som upptäcks

När besiktningen är utförd kommer besiktningsmannen att utfärda ett utlåtande som både husägaren och entreprenören får ta del av. Fel som då upptäckts vilka kan lastas entreprenören ska åtgärdas så snabbt som möjligt om något annat inte avtalats. Husägaren ska heller inte behöva betala något alls för detta jobb utan det är entreprenören som har ansvar för alla kostnader. Anser entreprenören att det inte är dennes fel så är det han som har bevisbördan på sin sida.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.


Följ oss på Facebook