Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Garanti

Det är egentligen konsumenttjänstlagen som gäller för den som anlitar en hantverkare. Men denna lag anses inte vara tillräcklig vid nybyggnationer och tillbyggnationer vilket gjorde att man la till en kompletterande lag som heter ABS05. Denna lite kryptiska förkortning står för Allmänna bestämmelser för småhusentreprenader. Det som denna lag säger går inte under några omständigheter att avtalas bort av en entreprenör. Skulle den så göra är avtalet ogiltigt.

Garantitiden

Enligt lagen har man rätt till en garantitid på ett utfört entreprenad i två år efter det att jobbet är gjort och slutbesiktigat. Efter detta gäller en grundläggande ansvarstid som entreprenören har för sitt utförda arbetet. Denna ansvarstid sträcker sig i ytterligare åtta år. Summan av detta är att det i vissa fall går att ställa en entreprenör ansvarig för fel som upptäcks i upp till tio år.

Under de två första åren efter slutbesiktningen är det entreprenören som har bevisbördan på fel i huset. Detta betyder att ifall fel upptäcks av en besiktningsman eller husägaren måste entreprenören bevisa att det inte är de som orsakat felet. Detta om entreprenören själv inte vill åtgärda felet. Alltså är garantin ganska långtgående vilket ger en stor säkerhet till husägaren under de första åren.

Ansvarstiden

Den stora skillnaden under ansvarstiden jämfört med garantiperioden är att det nu istället är husägaren som har bevisbördan. Han ska kunna bevisa att entreprenören har gjort något fel vid byggnationen. Felet måste även bero på ansvarslöshet från entreprenörens sida. Efter det att denna tid på åtta år har gått ut så har entreprenören inte längre något ansvar för byggnationen.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.