Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Fel i nytt hus

Det är väldigt många saker som ska göras när ett hus byggs och detta gör att det alltid finns en risk att några fel uppstår. Har byggherren och entreprenören ett bra avtal och har gjort en god planering för arbetet minskar dessa risker markant. Men fortfarande inträffar det ofta att något blir fel och då är det viktigt att veta vad som gäller.

Tjänst och vara

Om ett arbete inte har utförts fackmässigt, när arbetet inte är utfört på ett sådant sätt som är överenskommet eller när en entreprenör inte har meddelat om viktiga egenskaper i materialet eller arbetet anses tjänsten som felaktig. Skulle entreprenören ha sagt något i reklam som de sedan inte uppfyller innebär detta också att tjänsten är felaktig.

Är det fel på materialet är det lite knepigare. Men entreprenören har fortfarande ansvar för att rätt material har använts om det är så att han själv har införskaffat det. Har husägaren själv köpt in material som sedan visar sig vara undermåligt bör detta reklameras på inköpsstället.

En annan sak som räknas som ett avtalsbrott är ifall det blir förseningar. Avtalet kan då hävas helt eller delvis.

Få igen pengar?

Det vanligaste när det gäller fel är inte att man får tillbaka pengar utan att istället det som är fel rättas till. Detta är också vad de allra flesta önskar ska hända då man normalt bara vill ha huset klart. Är det istället så att en entreprenör inte slutför sitt åtagna arbete kan betalningar hållas inne tills dess att detta sker.

Hur ska man agera?

Det allra bästa ifall något som inte stämmer upptäcks är att direkt ta kontakt med entreprenören för att lösa frågan. Går detta inte smidigt så stoppar man utbetalningarna. Förhoppningsvis kan allt lösa sig innan något annat steg måste tas.

Det är inte vanligt att en entreprenör motsäger det som en besiktningsman kommer fram till i en slut- eller garantibesiktning. Självklart ska besiktningsmannen vara oberoende och ha de rätta kvalifikationerna. Se därför till att denna besiktning utförs mycket noga för att så många problem som möjligt ska upptäckas. Det är alltid smidigare om saker och ting upptäcks tidigt.

ARN eller domstol

Som vi tidigare skrev gäller det att snabbt ta kontakt med entreprenören som har gjort något fel för att tillsammans försöka lösa det hela. Men tyvärr är det inte alltid så att problem kan lösas och då kan det bli en tvist. Alternativen är då att överlämna ämnet till ARN (Allmänna Reklamationsnämnden) eller en allmän domstol. Det går också att kolla med branschorganisationen Byggledarna om de kan hjälpa till vilket de ofta kan. Dessa ger gratis svar på de enkla frågorna och kan även arbeta som konsulter för husbyggare vid mer avancerade tvister.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.