Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Energideklaration - Nytt hus

2009 blev det obligatoriskt att genomföra en energideklaration för nybyggda bostadshus. Denna ska se inom två år efter det att bostaden har blivit färdigställd.

En energideklaration görs för att en husägare ska få reda på energiåtgången och på detta vis kunna optimera energianvändningen i huset. Tanken är att detta ska hjälpa till med att sänka den allmänna energiåtgången i landet. En sådan deklaration är giltig i tio år. Alla bostadshus som säljs, hyrs ut eller byggs ska numera utföra den kontroll. Det är bara mindre fritidshus som är undantagna.

Hur går det till?

Energideklarationen görs av en energiexpert som godkänd av SWEDAC för att utföra just denna typ av jobb. Experten går då tillsammans med husägaren igenom husets egenskaper och vad den aktuella energiförbrukningen är. För att allt detta ska kunna göras på ett bra sätt krävs det att experten har dta om husets storlek, hur det byggts, isolering, ventilation, tidigare energiförbrukning osv. Experten kommer då att gå igenom denna information och sedan ge förslag på åtgärder som kan göras för att minska energiförbrukningen.

I första hand används dessa uppgifter som husägaren har lämnat om huset. Men experten gör även själv en besiktning av huset. Det kan ofta krävas en OVK-kontroll (Obligatorisk ventilationskontroll) för att få underlaget som behövs.

Varför göra en energideklaration?

Resultatet som kommer ut visar på åtgärder som det går att göra för att förbättre åtgången av energi. Vilket sedan i längden kan spara pengar för husägaren. Skulle det vara så att energideklarationen ger ett väldigt bra resultat är detta något som kan användas som ett argument vid en försäljning av huset. Det blir ju då inte lika dyrt att bo där vilket gör att värdet går upp på bostaden.

Uppgifterna kommer sedan att skickas in till Boverket och det är då deklarationen är klar. Sedan får man själv besluta sig ifall något ska göras med de förslag som lämnats. Det finns nämligen ingen lag som säger att man måste följa tipsen.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.


Följ oss på Facebook