Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Trähus eller stenhus

I de flesta delarna av landet är det mest populärt att bygga ett trähus. Men bara för att det är populärast behöver det inte betyda att det är valet man måste göra. Det finns nämligen fördelar och nackdelar med bägge typerna. Sen är den personliga smaken också en viktig faktor när valet görs.

Trähus

För det första ska här göras klart att ett trähus inte betyder att hela huset måste vara gjort av trä. Det betyder helt enkelt att stommen är gjord av trä. Vill man sedan ha en stenfasad går det bra.

Att bygga ett hus i trä är alltså det vanligaste alternativet och detta har mycket att göra med att det t ex är ett enkelt material att jobba med. Vilket gör att de flesta katalogshus exempelvis är trähus. Tittar man i andra länder är det inte alls lika vanligt med trähus men detta har ofta att göra med att det där inte finns så mycket skog att tillgå. Vilket vi här har mycket av vilket gör det ekonomiskt att bygga i trä.

Stenhus

Bara för att man väljer att bygga ett stenhus behöver det inte bli osmidigt då de moderna byggblocken nästan är lika enkla att jobba med som trä.

Det finns ett antal olika fördelar med att bygga ett stenhus. Värmen kommer t ex att hålla en jämnare nivå inne i huset då stenen inte ändrar temperatur lika snabbt. Detta för ofta med sig att det är svalare på sommaren och varmare på vintern. Dock om det blir riktigt kallt inne så tar det längre tid innan värmen stiger igen. Ett stenhus är också förhållandevis underhållsfritt och själva byggnaden är mycket stabil ifall den en konstruerad på ett korrekt vis.

Sen finns det också några nackdelar med ett stenhus och det är t ex att det är lite dyrare att bygga ett hus enligt denna metod. Möjligtvis kan detta kompenseras genom lägre underhållskostnader och lägre premier hos försäkringsbolagen. Ytterligare en nackdel är att huset blir tyngre vilket gör att det är ännu viktigare att göra en noggrann undersökning av marken innan man börjar bygga. Annars är risken att det blir sättningar om marken är mjuk.

När det gäller fukt så är ett bra byggt stenhus bättre då risken blir mindre för fuktskador. Men är inte betongen riktigt urtorkad kommer risken för fukta att jämförelsevis öka.

Blanda materialen

Då utvecklingen går framåt överallt har det även blivit möjligt att bygga ett hus där man blandar de olika materialen. Så om du gillar kontraster kan detta vara ett intressant alternativ att undersöka.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.


Följ oss på Facebook