Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Planlösning och standard

Vilken planlösning det huset man bygger ska ha avgörs väldigt mycket av vilka behov man själv ha. En ensamstående som bygger ett hus har självklart andra behov än en familj med småbarn. Vidare får man fundera på ifall man ska kunna ha bjudningar osv i huset och vad detta innebär för planlösningen. Men viktigt är att komma ihåg att det är vardagen som är viktigast. Det gäller ju att allt passar bra för varje dag då det ju faktiskt bara är så att man bjuder in folk någon gång då och då.

Dock kan man inte bygga ett hus helt och hållet som man själv önskar utan det finns vissa regler som man måste följa.

Det gäller alltså att hitta en planlösning som är praktiskt och det gäller speciellt när det gäller förflyttningar mellan rum och utrymmen, sociala faktorer och som är enkelt att städa. Var man sedan vill ha är ju väldigt personligt, vissa vill t ex inte att ett sovrum på första våningen. Sedan är det ju bra att t ex försöka få så att man har kvällssol på en altan.

Sen är det ju inte alltid så enkelt att man kan bygga allt som man vill. Har man t ex en större gata på ena sidan av huset är det kanske inte åt detta håll man vill bygga en altan även om det där finns kvällssol. Sedan kan det ju vara så att huset t ex ligger med utsikt över en sjö vilket man säkert vill utnyttja från vardagsrummet. Detta kommer att påverka var just detta rum måste bli placerat vilket gör att man kanske får kompromissa med andra rums placeringar.<7p>

Byggnormer

Svensk Byggnorm stadgar vissa grundläggande regler som gäller för en planlösning. En sådan sak är att t ex badrum och kök inte får ha en direktingång till varandra. Detta är ju ganska självklart när man tänker efter då detta finns stor risk att detta blir ohygieniskt. En del rum behöver en tillräckligt stor mängd ljus för att de ska godkännas för en viss funktion. För köket gäller det att detta ska uppfylla en viss standard. Nu ska detta dock inte behöva vara några problem då det inte är frågan om några konstiga krav.

Handikappsanpassning

Boverket har tydliga byggregler som styr vilka krav det ställs på handikappsanpassning. Här står det att en rullstolsbunden person förväntas ha en svängradie på 1,3 m och denna person ska fritt kunna röra sig på hela nedre våningen. Ett badrum måste vara anpassat för besök vilket gör att det måste vara tillräckligt stort och dörrarna måste vara tillräckligt breda. Att dörrarna måste ha en viss bred gäller även i övriga delen av huset.

Att det ställs sådana krav kan tyckas lite konstigt ifall man själv inte är handikappad. Men det måste vara på detta vis då man aldrig vet dels vad som händer i framtiden och vem som köper ett hus i framtiden. Att göra förändringarna då för att det ska bli handikappsanpassat riskerar att kosta mycket.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.