Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Markarbete

Marken måste beredas och förberedas på ett grundligt vis innan det att ett hus kan börja byggas. Den geotekniska undersökningen som vi tidigare skrev om visar här vad som behövs göras. Det vanliga är att en entreprenör gör hela arbetet med att förbereda marken. De kommer då att lämna en offert på utförandet av detta projekt. Viktigt är då att komma ihåg att denna offert är på det grundläggande arbetet. Skulle det sedan visa sig vara problem som måste åtgärdas och kostar pengar så kommer priset att bli högre.

Vad ingår

Det som vanligen ingår i offerten för ett markarbete är schaktning, återfyllnad som stadgar upp marken under grunden i form av grus, dränering runt grunden, grävning för vatten, avlopp, dagvatten, elanslutning, beredning av marken runt huset så att avrinner kan ske på ett korrekt vis och tomt skapas. Som ett riktpris kan man ha att detta kommer att kosta runt 1 800 - 3 000 kr per kvadratmeter. Allt beror ju självklart på vad som måste göras.

Saker som gör det hela dyrare är t ex om sprängningsarbete måste utföras, pålar måste slås ner, stora grusmassor måste till, långa vatten- och elledningar måste läggas. stora schaktmassor behövs eller måste flyttas m.m.

När man jämför offerter på detta arbete är det därför viktigt att jämföra inte bara priset utan även vad som ingår i detta. Har någon räknat väldigt lågt och därmed tar ett lägre pris riskerar denna entreprenör att bli dyrare än någon annan som har räknat med t ex mer grus. Måste mer arbete utföras än det som står i offerten kan det bli flera hundra tusen kronor dyrare om det vill sig illa.

Husförsäljaren förskönar

En bra sak att komma ihåg är att ofta anger en husförsäljare kostnaden för markarbetet på ett felaktigt vis. Detta då det räknar på vad det kommer att kosta på en idealtomt. Har man inte en sådan kommer det hela att kosta mer. Bättre för att få en överblick av vad det kommer att kosta är att be en markberedare att kolla på den faktiska tomten och sedan ge en offert.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.


Följ oss på Facebook