Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Katalog eller lösvirke

Detta är en intressant fråga som man ska ställa sig innan ett hus ska byggas. Bägge varianterna har sina fördelar vi ska här gå igenom lite vad man kan tänka på.

Kataloghus

Det finns en mängd olika arkitektoriska varianter att välja mellan och även en stor mängd tillverkare som bygger hus av detta slag. På senare år har även utvecklingen medför att det numera ofta finns spännande designer att välja mellan. Vilket måste ses som väldigt positivt för den som ska bygga ett hus då detta enkla val inte behöver innebära att huset blir tråkigt på något vis.

En annan fördel med kataloghus är att det ofta finns visningshus som det går att besöka för att få en god uppfattning om hur det skulle vara att bo i ett sådant hus.

En stor fördel med ett kataloghus är smidigheten. Det går i princip att beställa ett hus som ska vara nyckelfärdigt och sedan kan man lägga upp fötterna och bara vänta på att det ska bli klart. Det man egentligen bara behöver göra är att bestämma sig för vilket modell man vill ha och vilka tillval som ska finnas. Ett annat alternativ är att bara en stomme beställs och att sedan interiören mer specialbeställs.

Ett kataloghus byggs hos leverantören och leveraras sedan i stora dela direkt till byggplatsen vilket gör att det går snabbt att sätta upp det hela.

Lösvirke

Ett läsvirkeshus är för den framtida husägaren som vill ha ett hus helt i den egna stilen och inte tänker göra speciellt stora kompromisser. För att detta ska bli verklighet krävs det en större insats från den egna sidan. Det krävs t ex att en arkitekt ritar huset som sedan ska byggas av en entreprenör.

Detta är alltså bara ett alternativ man ska välja ifall man önskar sitt verkligen egna hus och anser sig ha den tid och kraft som det kommer att ta. Fördelen är ju då att man verkligen kan få ett helt underbart hus som passar perfekt.

Prisnivåer

Vilket alternativ som är billigast är väldigt svårt att säga då det är väldigt mycket som spelar in. Väljs det t ex att byggas ett väldigt avancerat hus som kräver att arkitekten verkligen tänker till och byggarna får kämpa kommer detta självklart att sticka iväg mycket i pris.

Men det behöver inte vara så att ett kataloghus alltid är billigare än ett lösvirkeshus. Detta till stor del då det är ett till företag som ska tjäna pengar på huset. Anlitar du en arkitekt och sedan en entreprenör för att bygga huset så finns det inte någon katalogshusförsäljare som ska tjäna pengar.

Men sammantaget är det värt att kolla upp bägge alternativen innan ett beslut tas. Sen är det bara att väga fördelar och nackdelar mot varandra.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.


Följ oss på Facebook